Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt

Från den 10 december bör du som reser kollektivt i Blekinge bära munskydd oavsett när på dygnet du åker. Åtgärden är ytterligare ett sätt att få ner smittspridningen av covid-19 i länet.

Beslutet togs av Region Blekinge på inrådan av smittskyddsläkaren. Från och med den 10 december rekommenderas alla som är 12 år och äldre som reser kollektivt i Blekinge bära munskydd. Till skillnad från tidigare restriktioner gäller detta nu dygnet runt.

- Vi har fått signaler om att många inte följer rekommendationen om munskydd under vissa tider. Samtidigt ser vi att smittan ökar oroväckande snabbt och då behöver vi ta till åtgärder, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Det var den 29 november som Region Blekinge genom särskild krisledning beslutade om skärpta restriktioner med anledning av den ökande smittspridningen. En av åtgärderna var då rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider. Nu skärps råden alltså ytterligare vilket innebär att munskyddet bör vara på när du reser kollektivt, oavsett vilken tid du reser.

- Det kan uppstå trängsel på bussar och tåg alla tider på dygnet. Vi på Blekingetrafiken ska göra vad vi kan för att det ska bli så enkelt som möjligt för våra resenärer att göra rätt och därmed bidra till att minska smittspridningen, säger Mona Glans, trafikdirektör på Blekingetrafiken.

Beslutet om munskydd gäller, precis som övriga restriktioner, till och med den 31 januari 2022. Men de kan förlängas beroende på hur situationen ser ut då.

Hjälpte informationen på sidan dig?