Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Nytt system för egenprovtagning i Blekinge

Inom kort börjar Region Blekinge införa ett nytt system för egenprovtagning för covid-19. Du som behöver provta dig kan då hämta och lämna ditt testkit via en provlåda utanför vårdcentralen. Ditt prov är märkt med en QR-kod som du själv registrerar på 1177.se.

I dagsläget erbjuder Region Blekinge egenprovtagning via provtagningsplatser, via ombud på apotek eller via hemleverans. Inom kort upphör det avtal som Folkhälsomyndigheten har med de externa samarbetspartner som regionerna använt för egenprovtagningen. Därför behövs en ny lösning.

Hämta testkitet i en provlåda

Denna nya lösning innebär att du själv eller någon annan hämtar och lämnar ditt testkit i en provlåda utanför vårdcentraler i länet. Provlådorna kommer att vara på plats helgfria vardagar dagtid. Prov som lämnas in innan klockan 11.00 ger snabbare provsvar.

- Med det här systemet får vi en provtagning som är tillgänglig för invånarna samtidigt som personal på vårdcentralerna inte behöver utföra all provtagning. Utan denna lösning hade vårdcentralerna fått mindre tid till exempelvis patienter med andra sjukdomar, säger Åsa Gyberg-Karlsson, e-hälsostrateg i Region Blekinge.

Du behöver e-legitimation

Ditt prov är märkt med en QR-kod som du själv registrerar på 1177.se, så kallad egenregistrerad provtagning. Du behöver e-legitimation och kan bara registrera prov du tagit på dig själv. Är du mellan 13 och 17 år behöver du ett utökat Bank-id eller Freja e-id plus. Det är även genom att logga in på 1177.se du hittar ditt provsvar.

Det tar vanligen två till tre dagar innan du får ditt provsvar, om provet lämnats in innan klockan 11 en helgfri vardag. Provet analyseras på samma laboratorium som regionen använder för dagens egenprovtagning.

Kontakta vårdcentralen om du är 10-12 eller saknar e-legitimation

Region Blekinge erbjuder provtagning för covid-19 för personer som är 10 år eller äldre. Man behöver ha fyllt 13 år och ha en e-legitimation för att provta sig med testkit från provlådan. För den som är 10-12 år eller saknar en e-legitimation sker provtagningen genom kontakt med den egna vårdcentralen.

Införs först på prov utanför vissa vårdcentraler

Redan under nästa vecka börjar den nya lösningen användas på prov utanför ett antal av länets vårdcentraler. Det handlar om:

 • Jämjö vårdcentral
 • Lyckeby vårdcentral
 • Olofströms vårdcentral
 • Ronneby vårdcentral
 • Samaritens vårdcentral
 • Sölvesborgs vårdcentral.

Den 17 januari kommer det nya systemet att helt ersätta nuvarande lösning för egenprovtagning Du kommer då att hitta en provlåda utanför fler vårdcentraler.

Så här går provtagningen till:

 1. Hämta ett testkit genom att lyfta på provlådans lock.
 2. Registrera testkitet genom att skanna QR-koden med din mobilkamera eller genom att skriva in koden via pep.1177.se/testkit.
 3. Utför egenprovtagning enligt medföljande instruktion.
 4. Lämna testkitet i hålet på Provlådans framsida.
 5. Läs ditt provsvar via 1177.se. Provsvaret finns under ”Egen provhantering”.
Hjälpte informationen på sidan dig?