Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Region Blekinge öppnar för påfyllnadsdos för personer mellan 18 och 64 år

På måndag, den 13 december, öppnar Region Blekinge tidsbokningen för påfyllnadsdos av covid-19-vaccin (dos 3) till personer mellan 18 och 64 år. Villkoret för bokning är att det gått minst sex månader sedan du fick din andra dos.

Bokningen öppnar någon gång under kontorstid på måndag, på 1177.se/Blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den går till på samma sätt som i samband med bokningen av vaccindos 1. Tiderna kan ta slut men nya tider fylls på dagligen.

-Vi ber om överseende med att det kommer vara mer ont om tider i början, men det blir allt lättare att hitta en tid, säger Anna Tegel, samordnare för vaccinationer, smittspårning och provtagning i Region Blekinge.

Ett viktigt villkor för att få en påfyllnadsdos är att det ska ha gått minst sex månader sedan du fick dos 2 (för dig som fyller 65 år under 2021 eller är äldre gäller fem månader). Det är tiden mellan doserna som räknas, inte när du gör bokningen för dos 3.

-Det är ingen idé att försöka få vaccin för tidigt. I så fall får du ett sms om att du gjort en ogiltig bokning och du behöver göra en ny bokning med rätt intervall, påpekar Anna Tegel.

Öppningen gäller även dig som är i medicinsk riskgrupp eller har insatser enligt LSS

Öppningen av tidsbokningen gäller även dig i åldern 18-64 som tillhör en medicinsk riskgrupp. Vidare gäller öppningen även dig som är över 18 och får insatser enligt lagen om stöd och service (LSS) eller som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.

Det här gäller om du bor i en bostad med särskild service för vuxna enligt LSS

Om du bor i en bostad med särskild service för vuxna enligt LSS behöver du inte boka tid via 1177.se. Du kommer att bli kontaktad av din kommun, som gör en samordnad vaccinationsplanering.

Täckningsgraden ökar i Blekinge

Ny statistik visar att täckningsgraden, det vill säga andelen vaccinerade mot covid-19, ökar i Blekinge, och att Blekinge ligger bättre till än riksgenomsnittet för både dos 1 och 2 för vuxna, och i vaccinationen av ungdomar i åldern 12-15.

I Blekinge har 87,3 procent av invånarna i åldern 18-110 år fått minst en dos vaccin, medan 82,3 procent har fått två doser. Motsvarande siffror för hela Sverige är 84,6 respektive 80 procent.

När det gäller ungdomar i åldern 12-15 har nu 55,8 procent fått minst en dos. Här ligger riksgenomsnittet på 53 procent.

Hjälpte informationen på sidan dig?