Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Registrering av testkit möjligt endast för folkbokförda i Blekinge

Region Blekinge stänger nu möjligheten för dem som inte är folkbokförda i länet att registrera ett testkit för covid-19 hämtat i Blekinge. Orsaken är att många som bor i Skåne åkt till Blekinge för egenprovtagning.

Den 7 januari gick region Blekinge ut med att enbart personer är folkbokförda i Blekinge kan boka egenprovtagning här. Sedan i går gäller ett nytt system, utan bokning, i hela Blekinge. I stället hämtar och registrerar man sitt testkit via provlådor utanför vårdcentralerna.

Det råder en nationell brist på analyskapacitet, och därför har varje region tilldelats en andel analyser per dag. Begränsningen är satt för att svarstiderna, som varit långa, ska kunna återgå till normala. Den analyskapacitet som tilldelats region Blekinge ska i första hand användas av de som är folkbokförda i länet. Därför är det från och med nu inte längre möjligt för andra än folkbokförda i Blekinge att registrera ett testkit från en provlåda.

- Regionerna har kommit överens om att varje region ansvarar för sina egna provtagningar. Vi ser trots det att många invånare i framför allt östra Skåne söker sig över länsgränsen för att hämta testkit i Blekinge. Därför stänger vi nu den möjligheten, säger Kjell Ivarsson, Region Blekinges hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det går alltså från och med nu inte längre att registrera testkit som hämtats i Blekinge om du är folkbokförd på en adress utanför länet.

Möjlighet till undantag

Men det finns två undantag, och de gäller personer som är folkbokförda utanför länet men arbetar vid Försvarsmaktens marinbas, eller inom regionens hälso- och sjukvård. Här finns särskilda rutiner för hur man med hjälp av en kod ska kunna registrera sitt testkit. Om du tillhör någon av dessa kategorier får du mer information av din arbetsgivare.

- Att just dessa arbetsplatser får denna möjlighet beror på att här arbetar en stor andel personer som stadigvarande bor i Blekinge, även om de inte är folkbokförda här. I första hand uppmanas dock dessa personer att provta sig i sitt hemlän, säger Kjell Ivarsson.

Tänk på att bara testa dig vid symtom

För att provtagning ska vara aktuellt ska du ha symtom som liknar covid-19. Tänk också på att bara ta det eller de testkit du behöver just nu. Genom att inte hamstra tar du ansvar och visar hänsyn till dina medmänniskor.

Hjälpte informationen på sidan dig?