Nyheter och pressmeddelande

Närbild på överarm som vaccineras.

Nu kan alla från 65 år få en andra påfyllnadsdos vaccin mot covid-19

Måndagen den 4 april öppnar tidsbokningen för den andra påfyllnadsdosen (dos 4) av vaccin mot covid-19. Det är personer som i år fyller 65 år eller är äldre, personer i åldrarna 18-64 år med Downs syndrom och personer 18-64 år med måttlig till allvarlig immunbrist som nu är aktuella för den fjärde dosen

För att kunna boka tid för en andra påfyllnadsdos ska du sedan tidigare vara vaccinerad mot covid-19 med dos ett, två och den första påfyllnadsdosen (dos tre). Vid vaccinationstillfället ska det även ha passerat fyra månader sedan du tog den första påfyllnadsdosen (dos 3). Har det inte gått fyra månader ska du avvakta med att boka tid annars kommer du att bli nekad när du kommer för vaccination.

- För att ha ett fortsatt gott skydd mot svår sjukdom är det viktigt att man tar de doser som man erbjuds. Tre doser ger ett bra skydd, men vi ser att skyddseffekten försvinner snabbare för de äldre. Därför är det viktigt att man även tar sin fjärde dos när man kan, säger Anna Tegel, samordnare för vaccinationer, smittspårning och provtagning i Region Blekinge.

Tidsbokningen öppnar någon gång under kontorstid på måndag. Den går till på samma sätt som tidigare och görs enklast på 1177.se/blekinge, eller genom att ringa Region Blekinges kontaktcenter på 0455-73 10 91. Personer med immunbrist blir kallade av sin behandlade läkare och personer med Downs syndrom ska ringa sin vårdcentral.

- Det kan vara hårt tryck på tider precis i början, men det finns gott om vaccin och vi släpper löpande på fler tider för att alla som vill ska kunna vaccinera sig, säger Anna Tegel.

Vaccinationen genomförs på länets vårdcentraler. Målet är att vaccinera hela målgruppen innan vecka 18 för att få till ett bra flöde inför kommande vaccinationer.

Aktuella för fjärde dosen:

  • Personer som är 65 år och äldre.
  • Personer i åldrarna 18-64 år med Downs syndrom.
  • Personer i åldrarna 18-64 år med allvarlig immunbrist.
Hjälpte informationen på sidan dig?