Nyheter och pressmeddelande

Närbild på överarm som vaccineras

Vaccinera dig mot covid-19 innan sommaren 

I sommar drar Region Blekinge ner på antalet tider för covidvaccination. Därför är det viktigt att du som ännu inte har tagit alla rekommenderade doser bokar tid. Det gäller både de som är aktuella för dos 4 och de som inte tagit dos 3 och planerar att resa utomlands i sommar.

Just nu pågår vaccinationen av dos 4 och hittills har cirka 21 600 Blekingebor tagit denna dos. Men takten behöver öka för att vara i fas till kommande vaccinationssatsning som startar i september. Målet är att så många som möjligt kan vaccineras samtidigt i höst för att dämpa smittspridningen.

-Folkhälsomyndigheten räknar med att smittspridningen ökar under senhösten och då är det viktigt att vi tillsammans har en bra immunitet, säger Anna Tegel, vaccinsamordnare i Region Blekinge.

De som är aktuella för dos 4 är de som är 65 år och äldre, men uppmaningen att boka tid gäller även yngre personer som ska ut och resa, men som ännu inte har tagit dos 3. Alla som planerar att resa utomlands i sommar och behöver vaccinationsbevis bör vara ute i god tid. Tänk också på att ta reda på vad som gäller på resmålet innan du bokar din tid.

-Vi kommer att dra ner på antalet vaccinationstider under sommaren så jag vill verkligen uppmana de som inte är fullvaccinerade att boka tid. Möjligheten att bli vaccinerad i sommar kommer att vara mycket begränsad, säger Anna Tegel.

Vaccinationstider under sommaren:

Under vecka 25-32 minskar tillgängligheten till vaccination på de offentliga vårdcentralerna. Det är endast möjligt vaccinera sig under vecka 27 och 31. Även dessa veckor kommer antalet tider att vara begränsade.

Kontaktcenter under sommaren:

Från den 1 juni har kontaktcenter öppet måndag till onsdag klockan 9-12. Under juli och augusti är kontaktcenter helt stängt.

Från den 5 maj erbjuder vi även ukrainska på kontaktcenter. Tiderna är torsdagar klockan 9-12.

Hjälpte informationen på sidan dig?