Nyheter och pressmeddelande

Detta gäller för höstens covidvaccinationer

Från den 1 september rekommenderas alla som är 65 år och äldre samt personer över 18 år med riskfaktorer att boka tid för en påfyllnadsdos av covidvaccin. I Blekinge rekommenderas även du som bor tillsammans med personer med riskfaktorer att ta påfyllnadsdosen.

Att vaccinera sig mot covid-19 ger det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom och död. Det allra viktigaste är att ta dos ett, två och tre, som rekommenderas alla personer som är 18 år och äldre, samt gravida.

- Har du ännu inte tagit de tre första doserna så passa på att boka tid för det nu. Det är dessa vaccinationer som är viktigast och som ger det bästa skyddet, säger Charlotte Ros, biträdande vaccinsamordnare i Region Blekinge.

Lokala rekommendationer

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos till alla som är 65 år och äldre samt personer från 18 år med riskfaktorer som gör att du kan bli allvarligt sjuk i covid-19.

Exempel på riskfaktorer är graviditet, cancersjukdomar, kroniska lungsjukdomar, demens, hjärt- och kärlsjukdomar inklusive högt blodtryck, diabetes och fetma.

- Syftet med påfyllnadsdosen för dessa grupper är i första hand att förhindra allvarlig sjukdom och död. Eftersom effekten av tidigare doser börjar avta efter cirka fyra månader är det viktigt att inte vänta med påfyllnadsdosen, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

I Blekinge rekommenderas även de som bor med personer med riskfaktorer att ta en påfyllnadsos i höst. Övriga befolkningen, det vill säga alla mellan 18 och 64 år som inte tillhör någon riskgrupp, erbjuds också en fjärde dos. Tidsbokningen öppnar den 1 september.

Nytt vaccin

Ett nytt så kallat variantanpassat vaccin håller just nu på att tas fram. Vaccinet förväntas ge ett bättre skydd mot infektion och därmed även smittspridning. Det är dock bara de som har tagit de tre första doserna som kan bli aktuella för det nya vaccinet. Övriga får de befintliga vaccinerna. I nuläget finns det inget säkert leveransdatum för det variantanpassade vaccinet.

Hjälpte informationen på sidan dig?