Nyheter och pressmeddelande

Bild på två händer som håller i ett rött hjärta framför en orange bakgrund.

Region Blekinge uppmärksammar organdonation

Måndagen den 7 november håller Region Blekinge en ljusmanifestation för att uppmärksamma alla de personer, i södra sjukvårdsregionen, som donerat organ efter sin död under det gångna året.

Vecka 45 sker nationella donationsveckan, med syfte att uppmärksamma betydelsen av organ- och vävnadsdonation. Tillsammans vill vi uppmuntra fler till att visa sin vilja i Socialstyrelsens donationsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fortfarande är behovet av organtransplantationer större än tillgången. Förra året, 2021, blev 192 avlidna personer organdonatorer. Det är den högsta siffran som noterats sedan den gemensamma statistiken för de skandinaviska länderna började redovisas. Detta bidrog till att 631 organ kunde transplanteras till svårt sjuka patienter. Trots detta var det 33 personer som dog uppsatta på väntelistan.

Ljusmanifestation för organdonatorer

Region Blekinge bjuder in media till att delta i ljusmanifestationen måndagen den 7 november. Donationsansvarig sjuksköterska och läkare kommer att vara på plats för att svara på frågor.

Tid: klockan 17.00–18.00.

Plats: intill restaurangen vid Blekingesjukhuset, Bättringsvägen, 371 41 Karlskrona.

Hjälpte informationen på sidan dig?