Nyheter och pressmeddelande

Stor katastrofmedicinsk övning på Blekingesjukhuset i Karlskrona

Hälso- och sjukvården i Region Blekinge är beredda om det värsta skulle hända, mycket tack vare regelbundna övningar. Den 25 september genomfördes en större katastrofmedicinsk övning på akutmottagningen i Karlskrona. Scenariot - en sprängning på högskolan.

Det är en vardag i september. På Blekinge tekniska högskola, BTH, har terminen just startat och det är full aktivitet med en stor samling för nya studenter i aulan. Plötsligt hörs en rad explosioner från entrén och det tar inte många sekunder innan panik bryter ut bland studenterna.

Det är scenariot i övningen som startar när markörerna, de som spelar skadade patienter, kommer till akutmottagningen. I det här fallet handlar det om nära 50 allvarligt skadade.

-Syftet med den här övningen är dels att öva masskadehantering med en ny skadetyp, dels att öva lokal särskild sjukvårdsledning på en ny plats. Målet är att planera, skapa och testa den kapacitetsökningsförmåga som behövs inom civil beredskap, säger övningsledare och beredskapsläkare Lisa Stokseth.

Övar brett

Totalt deltog cirka 80 personer från bland annat akutmottagningen, thoraxcentrum och Wämö vårdcentral i övningen som alltså ägde rum på akutmottagningen i Karlskrona den 25 september.

Övningen ligger i linje med de från regeringen utpekade prioriterade områdena för hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar. Det handlar bland annat om att öka förmågan att ta hand om många skadade och en beredskapsplanering som omfattar hela vårdkedjan.

Region Blekinge har även egna mål när det gäller beredskapsplanering.

- Vårt vårduppdrag fortgår i kris och i krig. Vi ska kunna erbjuda en robust hälso- och sjukvård med resiliens och förmåga att hantera masskadehändelser. Det gäller både i fred och under höjd beredskap och behöver planeras, förberedas och övas i organisationen, säger Lisa Stokseth.

Konkreta förbättringar

Region Blekinge genomför regelbundet olika typer av övningar, både internt och tillsammans med externa aktörer, till exempel länsstyrelsen, Försvarsmakten eller kommunerna.

Övningarna, och utvärderingarna av dem, leder alltid till konkreta förbättringar. Ett exempel är införandet av förstärkningsambulanser i juni i år. Andra exempel är ökad förmåga genom nya katastrofvagnar med material och läkemedel, nya saneringsdräkter, nya sambandslösningar och hantering av masskadeflöden.

Höjer förmågan

- Vi stärker även kompetensen hos den övande personalen vilket är otroligt viktigt. Region Blekinge har en viktig roll i totalförsvaret och vi som medarbetare har ett stort ansvar i händelse av kris eller krig. Det ansvaret tar vi bland annat genom att öva, säger Lisa Stokseth.

När övningen avbröts runt lunchtid på onsdagen sammanfattar beredskapsläkaren dagen:

- Det här är civil beredskap på riktigt. Nu höjer vi vår förmåga.

Hittade du informationen du sökte?