Nyheter och pressmeddelande

Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin i Blekinge ökar
Sju av tio patienter inom den öppna barn- och ungdomspsykiatrin, bup, har en bra upplevelse av vården. Det visar Nationell patientenkät för psykiatri. Den visar även att tillgängligheten till bup i Blekinge ökar.
I den senaste nationella patientenkäten från Sveriges kommuner och regioner, SKR, undersöker man hur patienter upplever den öppna och slutna psykiatriska vården, både barn- och ungdomspsykiatrin, bup, och den psykiatri som vänder sig till vuxna. Över lag har både barn och vuxna patienter i de allra flesta fall en bra upplevelse av den vård de fått även om det finns utmaningar.
Förbättringar
I Blekinge syns dock flera förbättringar, framför allt inom barn- och ungdomspsykiatrin. Ett exempel är tillgängligheten till bup:s öppenvård som har ökat sedan den senaste mätningen som gjordes 2022. Då uppgav 70,5 procent att tillgängligheten var god. I år är den siffran 75,7 procent.
-Vårdbehovet inom barn- och ungdomspsykiatrin är väldigt stort och trots att vi regioner producerar mer vård än någonsin är väntetiderna fortfarande långa. Men nu går vi åt rätt håll och det är glädjande för våra patienter, säger Petra Nordberg, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Region Blekinge.
Satsningar ger resultat
Det som nu ger resultat i form av kortare väntetider är bland annat den satsning som Region Blekinge har gjort för barn och ungas psykiska hälsa. Några exempel är införandet av Mellanvården i Karlskrona och En väg in som är ett samarbete mellan bup och primärvården och som innebär att barn och unga kan komma till rätt vårdnivå redan från början. Det gör att insatserna kommer i gång snabbare.
Ett annat exempel är nya arbetssätt där verksamheten arbetar med att ta fram vårdförlopp för olika diagnosgrupper.
-Vi har fortfarande utmaningar med bland annat kompetensförsörjning, men målet är att alla barn och unga ska få den vård de behöver på rätt vårdnivå med rätt insatser och i rätt och rimlig tid, säger Petra Nordberg.
Upplevelsen är viktig
Barn- och ungdomspsykiatrin i Blekinge har förbättrat sig inom fler områden. Bland annat svarar drygt 78 procent att de upplevt sig delaktiga i sin vård och 85 procent tycker att bemötandet de fått i vården varit respektfullt och anpassat till deras individuella behov. Vid den förra mätningen låg de siffrorna på 76 respektive 81 procent.
-För oss är det viktigt att ta reda på hur patienterna upplever vården för att vi ska kunna göra förbättringar och möta de behov som finns hos våra barn och unga, säger Petra Nordberg.
Resultaten från årets patientenkät omfattar endast BUP:s öppenvård eftersom det var för få svarande inom slutenvården.
Vad är nationell patientenkät?
Nationell patientenkät är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. Det är Sveriges kommuner och regioner, SKR, som koordinerar enkäten på uppdrag av alla landets regioner.
Patienters synpunkter på vården är en viktig källa för att kunna förbättra vården. Genom att delta i Nationell patientenkät får patienter möjlighet att berätta om och svara på frågor om sina erfarenheter och upplevelser av vården.
Resultaten används för att förbättra och utveckla vården utifrån ett patientperspektiv, men det är också ett underlag för jämförelser mellan vårdenheter och ett redskap för styrning och ledning.
Verksamhetschef Petra Nordberg är tillgänglig för media mellan klockan 9 och 10 idag den 30 september.