Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Så ska Blekinge kraftsamla för ökad befolkning

Blekinges befolkning behöver öka och vid sammanträdet den 23 oktober beslutade regionstyrelsen hur det ska gå till. Detta genom att anta en kraftsamling för befolkningstillväxt tillsammans med länets kommuner.

Bakgrunden är att Blekinges invånarantal har minskat de senaste sex åren. Trenden pekar på en fortsatt minskning, vilket innebär en stor utmaning för länets arbetsgivare, som är i behov av arbetskraft. Inte minst råder ett stort behov av arbetskraft inom vård, omsorg, teknik och industri. Det finns därför all anledning att kraftsamla för att få fler människor, i synnerhet yngre, att välja Blekinge som livsplats.

Kraftsamlingen består av en rad punkter såsom att verka för ett utbildningsbehov som matchar Blekinges behov, internationell rekrytering och ökat bostadsbyggande, samt stödja satsningar som Vård- och omsorgscollege Blekinge och Teknikcollege Sydost.

Kraftsamlingen innebär också att insatserna inom konceptet Live in Blekinge går in i en ny fas med åtgärder för att attrahera invånare, ge stöd och service till dem som vill komma hit och behålla dem som redan bor i Blekinge. Bland annat ingår att utveckla länsövergripande samarbete kring service för in- och medflyttande och skapa en gemensam informationsplattform om hela Blekinge på blekinge.se.

Delårsrapport visar liten ekonomisk förbättring

Region Blekinges ekonomiska situation har förbättrats något. Det visar den senaste ekonomiska prognosen i delårsrapporten för januari till och med augusti, som nu har godkänts av regionstyrelsen. Enligt prognosen går regionen som helhet mot ett underskott på 516 miljoner kronor vid årets slut. Det är en förbättring med 37 miljoner kronor jämfört med prognosen i samband med tertialrapporten för januari till och med april. Förbättringen består främst av en mer positiv skatteprognos och att de finansiella intäkterna, exempelvis räntor och fonder, bedöms öka.

Utredning ska visa vilken vård som ska bedrivas i Karlshamn respektive Karlskrona

Regionstyrelsen har gett regiondirektören Anders Johansson i uppdrag att starta en extern utredning om vilken vårdverksamhet som bör bedrivas i Karlshamn respektive Karlskrona. Bakgrunden är en begäran från hälso- och sjukvårdsnämnden om att utreda vilket som är det mest effektiva utbudet av öppen och sluten vård i Blekinge. Utredningen ska svara på vilka förutsättningar och möjligheter som finns för att bedriva de olika verksamheterna i Karlshamn respektive Karlskrona. Ett förslag ska tas fram som också innehåller risker, utmaningar och ekonomiska effekter.

Nya ambulanser ska upphandlas

Regionstyrelsen har godkänt att Region Blekinge sätter igång med att upphandla nya ambulansfordon. Nuvarande avtal för ambulanser löper ut i år och en ny upphandling behöver göras för 2025 till 2030. Investeringen omfattar 22 ambulanser, med möjlighet till ytterligare fem fordon. I den totala investeringssumman på 72,5 miljoner kronor ingår också kommunikationsutrustning till ambulanserna.


Beslut som fattas slutgiltigt av regionfullmäktige

​​Följande ärenden som behandlades av regionstyrelsen beslutas slutgiltigt av regionfullmäktige vid sammanträdet den ​​6 nobember:

  • ​patientavgifter och sjukresor inklusive läkarbesök för patienter vid annan vårdcentral än där man är listad
  • investeringsplan
  • tandvårdstaxa
  • regionskatt
  • höständringsbudget.


Protokoll och beslutsunderlag

Här kan du läsa protokoll och beslutsunderlag från politiska sammanträden i Region Blekinge​ Länk till annan webbplats.​​​​​​​.​​​​​​​​​

Hittade du informationen du sökte?