Nyheter och pressmeddelande

Två kvinnor står framför en presentation.

Projektledarna, Christina Wieslander och Christina Hallberg, under workshopen.

Samverkan för att öka äldres psykiska hälsa

Andra träffen i workshopserien: Kraftsamling för äldres psykiska hälsa i Blekinge ägde rum i Karlskrona i mitten av oktober. Ett 80-tal personer samlades för att kartlägga insatser som redan görs för att främja äldres psykiska hälsa, identifiera framgångsfaktorer i arbetet samt diskutera hur man kan driva arbetet framåt över flera sektorer.

Under hösten hålls en workshop-serie i projektet Mission: Äldres psykiska hälsa som fokuserar på att skapa förändring på samhällsnivå för äldres psykiska mående i Blekinge. Kraftsamlingen för äldres psykiska hälsa i Blekinge har fokus på nya vägar för att förebygga och bättre möta psykisk ohälsa, inte bara i vården utan som samhälle.

Förra veckan höll man andra träffen på Marinmuseum i Karlskrona. Där samlades i 80-tal personer från olika sektorer såsom regionen, kommunerna, frivilligorganisationer, kyrkan, politiker och även engagerade äldre personer. I september hölls den första träffen i workshopserien och projektledarna berättar att det redan efter den träffen började formas olika nätverk och samtal som kan föda nya idéer och initiativ.

-Detta är starten på systemförändringen som vi vill uppnå med projektet Det är att vi träffar varandra över gränserna och över våra vanliga verksamheter som är det stora och som ger de intressanta dialogerna och möjligheten till förändring på stor skala, säger Christina Wieslander projektledare Mission: Äldres psykiska hälsa.

På Marinmuseum märks engagemanget och drivet och det är ett ständigt sorl av samtal mellan deltagarna. Processledarna, Kajsa och Jesper, som leder dagen, har räknat ut att det i rummet finns mer än 1000 års erfarenhet och engagemang.

”Lära av erfarenheter och omsätta initiativ”

Under dagens träff är temat ”lära av erfarenheter och omsätta initiativ”.

Jesper talar om att fröna till dit vi vill komma redan finns idag, att vi redan gör saker som leder oss på rätt väg. Gör vi mer av de bra sakerna så kommer det ske på bekostnad av de saker som inte leder oss rätt. Detta arbetssätt kommer från förändringsforskarna Cooperrider och Whitneys teori om uppskattande utforskande (apprecative inquiry)

Med det som ledstjärna får deltagarna sätta sig fyra och fyra och berätta ”en succéhistoria från sitt liv gällande äldres psykiska hälsa”.

Malin, fysioterapeut i Karlskrona kommun, delar med sig om balansträning för äldre i grupp. En grupp träffas åtta veckor i rad och har balansträning på en av Karlskronas mötesplatser. Man har märkt att de äldre förutom att få bättre balans även vågar gå ut mer och man har märkt att den sociala delen gör att resultaten blir än mer positiva.

Efter att alla delat sin historia tar man fram gemensamma framgångsfaktorer utifrån berättelserna. Malins grupp kommer fram till att deras gemensamma framgångsfaktorer är att skapa trygghet (både för individ och personal), att det är viktigt att man som människa har en känsla av sammanhang, nätverk och samverkan och att allas historier handlar om det mänskliga mötet.

Efter lunch samlas alla deltagare för att reflektera över framgångsfaktorerna. Alla grupper har kommit fram till liknande faktorer och att det ofta inte är stora ekonomiska eller tidskrävande förändringar utan förändringar i beteende som behövs.

Nästa steg

Under eftermiddagens del samlades deltagarna i grupper kopplade till olika teman och riktningar deltagarna själva valt som intressanta och givande.

Gruppernas uppgift är att komma på nästa steg för att nå den önskade riktningen att skapa bättre psykisk hälsa för äldre. Det ska vara ett litet och konkret steg, något de ska göra till nästa träff.

Under den tredje och sista träffen i workshopserien, som har temat Integrera lärdomar, fördjupa och gå till handling, ska man ta upp de konkreta steg som alla fått med sig som hemläxa. Den sista träffen kommer hållas i Karlshamn den 22 november och där förväntas cirka 100 personer samlas. I det avslutade samtalet under denna andra träff kommer man fram till att lägga till en timma på workshopen i Karlshamn för att få mer tid till samtal och nätverkande som kan leda till att förbättra äldre psykiska hälsa.

Projektet Mission: Äldres psykiska hälsa pågår fram till oktober 2025 enligt den projektplan som finns nu. Projektledarna säger att finns tankar på att söka mer medel till en utveckling av projektet för att kunna bland annat arbeta med de initiativ och idéer som kommer fram under workshopserien.

Om Uppdrag psykisk hälsa och Mission: psykisk hälsa äldre

Workshopserien Kraftsamling för äldres psykiska hälsa i Blekinge är en del i projektet Mission: äldres psykiska hälsa. Projektet är tvåårigt och finansieras av länets kommuner och Region Blekinge via samverkansorganet LSVO (Ledningssamverkan vård och omsorg) då psykisk hälsa identifierats som ett behov för ett större utvecklingsarbete. I Blekinge har man sett att arbetet med äldres psykiska hälsa behöver utvecklas, baserat på Socialstyrelsens riktlinjer och uppmärksammat behov. Med en växande äldre befolkning i Blekinge fokuserar man nu på detta område, med ett missionsorienterat arbetssätt som hanterar större samhällsutmaningar genom att arbeta över flera sektorer och försöka utmana de redan invanda systemen.

Projektet är en del av Uppdrag psykisk hälsa (UPH), som är ett samarbete mellan staten och Sveriges regioner och kommuner sedan 2012. Syftet med UPH är att förbättra psykisk hälsa och förebygga självmord.

Hittade du informationen du sökte?