Nyheter och pressmeddelande

Barnhänder håller i ett äpple

Ökad tillgänglighet och kortare köer genom satsning på barn-och ungdomspsykiatrin

Från långvariga överbeläggningar till hög tillgänglighet inom öppenvården. Region Blekinges särskilda satsning på barn- och ungdomspsykiatrin har lett till minskade väntetider och rätt insatser till de som behöver det mest.

-Vi jobbar för en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

Det säger Petra Nordberg, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin (bup) i Blekinge, och konstaterar samtidigt att de kommit en bra bit på vägen.

I Region Blekinge får nu 86 procent av barnen ett första besök inom 30 dagar som är den vårdgaranti som gäller för barn- och ungdomspsykiatrin. År 2022 var den siffran 36 procent. I landet som helhet ligger siffran idag på 73 procent.

Inget barn ska falla mellan stolarna

-Tidsaspekten är viktig i sammanhanget. Vårt fokus är att barnen ska få insatser så snabbt som möjligt. Inget barn ska fasta i en kö eller riskera att falla mellan stolarna, det är det vi hela tiden arbetar för, säger Petra Nordberg.

Den här utvecklingen är möjlig tack vare att Region Blekinge har avsatt särskilda medel till barn och ungas psykiska hälsa. Totalt handlar det om 25 miljoner kronor under åren 2023-2025.

Vad har då pengarna gått till?

En rad konkreta satsningar blir svaret:

  • En väg in – kontaktcenter för barn och ungas psykiska hälsa: här får barnet eller vårdnadshavaren en första bedömning av fortsatt vårdbehov. Ju tidigare en bedömning kan ske desto större chans att barnet får rätt vård redan från början. Många får hjälp på vårdcentralen, andra genom barn-och ungdomspsykiatrin.
  • Förstärkning av mellanvården: en vårdform som ligger mellan vanlig mottagningsverksamhet och vård där man är inlagd. Här får barn och familjer mer intensiva insatser än vad ett vanligt mottagningsbesök kan erbjuda. Vårdformen är flexibel och kan skräddarsy insatser utifrån barnets behov.
  • Förstärkning av primärvården: genom att skjuta till resurser till primärvården, som ska vara den första instansen man vänder sig till, fångas barnen upp snabbare och kan därmed få vård i ett tidigt skede vilket ökar chansen att bli frisk. Rätt vård i rätt tid kan också minska behovet av att bli inlagd.

-Ett gott och nära samarbete mellan primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin är oerhört viktigt och avgörande för att Blekinges barn och unga ska få det stöd de behöver. Nu arbetar vi tillsammans och kan hjälpa så många fler. Det här är en konkret och lyckat exempel på omställningen till nära vård, säger Camilla Lind, avdelningschef för kontaktcentret.

Behoven ökar

Samtidigt som tillgängligheten i Blekinge har blivit bättre har också behoven ökat, men i ännu snabbare takt. Mellan 2011 och 2021 ökade antalet patienter som sökte sig till barn- och ungdomspsykiatrin i Blekinge med drygt 63 procent. De som söker har ofta en mer komplex problematik som ställer krav på andra resurser och insatser än tidigare och mer samverkan med andra aktörer som skola och socialtjänst.

Utvecklingen är inte unik för Blekinge. Allt fler barn och unga i Sverige lider av psykisk ohälsa vilket gör att bup idag hjälper fler barn än någonsin.

I Blekinge har till exempel besöken till barn- och ungdomspsykiatrin ökat från 7 735 besök under januari till september år 2022 till 12 782 besök samma period 2024. Samtidigt har alltså tillgängligheten ökat och antalet vårddagar minskat tack vare de särskilda satsningarna som tillsammans har varit i gång i knappt ett år.

Framtiden

Verksamheten blickar framåt för att fortsätta att utveckla vården för barn och unga i Blekinge. Det handlar bland annat om nya mer ändamålsenliga lokaler för bup i Karlskrona och utveckling med förändrade arbetssätt tillsammans med primärvården.

-Genom att vi inför stegvis vård och standardiserade vårdprocesser kring olika diagnoser blir vården mer jämlik, patientsäker och med högre kvalitet. Det betyder också att våra resurser kommer att räcka längre, även till de allra svårast sjuka, säger Petra Nordberg.

Men viktigaste av allt:

-Det finns inga enkla lösningar för att vända den negativa utvecklingen av psykisk ohälsa hos unga och det krävs flera insatser från olika delar av samhället. Men vi är på rätt väg i Blekinge, vilket vi märker främst hos våra patienter och deras anhöriga som är mer nöjda och tacksamma över den hjälp och det stöd de får nu, säger Petra Nordberg.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Blekinge:

  • Bup i Blekinge erbjuder utredning, bedömning, diagnostik och behandling.
  • Upptagningsområdet omfattar cirka 32 000 barn i åldrarna 0-17 år.
  • Verksamheten består av öppenvårdsmottagning och mellanvårdsenhet i Karlshamn och Karlskrona. I Karlskrona finns även en dagvård för ätstörningspatienter
  • Bup:s heldygnsvård har två vårdplatser och är länsövergripande.
  • Det finns även ett länsövergripande team som erbjuder dialektisk beteendeterapi (en form av terapi för att minska självskadebeteende) och ett ätstöringsteam.
Hittade du informationen du sökte?