Nyheter och pressmeddelande

Donationsansvariga sjuksköterskorna Katarina Wall och Gunilla Arvö står vid de 40 ljusen.

Donationsansvariga sjuksköterskorna Katarina Wall och Gunilla Arvö står vid de 40 ljusen.

40 ljus för att uppmärksamma organdonatorer

Under tisdagen tände donationsansvariga i Region Blekinge 40 ljus för att uppmärksamma de personer i Södra sjukvårdsregionen som donerat organ under det gångna året.

Ljusmanifestationen har blivit en årligt återkommande tradition i Södra sjukvårdsregionen (Region Blekinge, Skåne, Kronoberg och södra Halland). I Region Blekinge är det donationsansvariga läkare och sjuksköterskor från intensivvårdsavdelningen som håller i manifestationen.

- Vi vill uppmana er alla att prata med era nära och kära om döden. Låt dem även få veta hur du ställer dig till organdonation efter döden. Vår erfarenhet är att det är till stor hjälp för de närstående att känna till viljan till organdonation om den frågan skulle bli aktuell. Det gäller naturligtvis både om inställningen är positiv eller negativ, berättar Region Blekinges donationsansvariga läkare Fredrik Nilsson.

Behovet är fortsatt stort

Under 2023 blev 258 avlidna personer i Sverige organdonatorer. Det är den högsta siffran som hittills noterats sedan den gemensamma statistiken för de skandinaviska länderna, Scandiatransplant, började redovisas.

Just nu väntar drygt 730 personer på nya organ i Sverige, varav mer än 600 väntar på en ny njure. En av dem som faktiskt fått en transplanterad njure är Lisbeth Rinaldo som varit njursjuk sedan mitten av 1980-talet.

- När man blir transplanterad, och jag är ju transplanterad två gånger i mitt liv, är det som att få ett nytt liv. Då känner man sig frisk igen och man hoppas på att den känslan ska hålla i sig så länge som möjligt, berättar Lisbeth.

Gå gärna in på Socialstyrelsens hemsida för att läsa mer om organdonation och registrera dig i donationsregistret.

Läs mer om donationsregistret Länk till annan webbplats.

Hittade du informationen du sökte?