Nyheter och pressmeddelande

Närbild på en blå flagga med Region Blekinges logotyp på.

Region Blekinge i historisk övning

I oktober inleddes den största hälso- och sjukvårdsövningen i modern tid. Syftet med övningen är att stärka sjukvårdens förmåga att hantera en komplex masskadehändelse.

-Jag kan konstatera att Region Blekinge är bättre nu än när vi startade, säger övningsledare Henrik Magnell.

På tisdagseftermiddagen den 12 november fick Sveriges 21 regioner i uppdrag att inventera kapaciteten för att med kort varsel ta emot 400 patienter från Estland där säkerhetsläget försämrats.

Socialstyrelsen samordnar uppdraget och alla regioner höjer sin beredskap. Region Blekinge hanterar det som en särskild händelse och går snabbt upp i stabsläge.

Staben samlas och påbörjar arbetet med att inventera kapaciteten för att ta reda på hur många och vilken typ av estländska patienter Region Blekinge kan ta emot.

Läget eskalerar

Två dagar senare smäller det. Flera svenska städer drabbas av sprängattentat med en stor mängd skakade och döda. Blekinge tillhör inte de drabbade regionerna, men händelserna sätter stor press på svensk sjukvård och regionerna behöver stötta varandra för att säkerställa att de som skadats får vård.

Största övningen

Detta var en del av scenariot i den största hälso- och sjukvårdsövningen i modern tid, katastrofmedicinsk beredskapsövning 2024, eller KBÖ24. Socialstyrelsen samordnade och samtliga regioner deltog.

I Region Blekinge övade flera medarbetare från olika delar av organisationen. Förutom hälso- och sjukvården deltog även personer från säkerhetsavdelningen och kommunikationsenheten. Syftet – att stärka hälso- och sjukvårdens förmåga att hantera en komplex masskadehändelse.

-I arbetet med att höja vår förmåga att hantera den här typen av händelse är samarbete och koordinering mellan regioner, myndigheter och andra aktörer helt avgörande, säger Henrik Magnell, säkerhetsstrateg och övningsledare i Region Blekinge.

Tid är avgörande

Under KBÖ24 fick regionerna tillsammans med Socialstyrelsen öva på bland annat prioriteringar, medicinsk bedömning av patienter och samarbete. Vid en masskadehändelse är tid en avgörande faktor och genom övning identifieras risker som kan fördröja hanteringen, något som sedan kan åtgärdas innan en faktisk masskadehändelse inträffar.

-Region Blekinge, precis som övrig delar av totalförsvaret, arbetar aktivt för att höja förmågan och öka kunskapen om det civila försvaret. Vi ska ha en beredskap för att hantera olika typer av kriser och katastrofer och det är den beredskapen vi nu utvecklar, säger Henrik Magnell.

”Vi är bättre nu”

Detta är den andra större övningen som Region Blekinge har genomför bara i år. Utvärderingen, som är minst lika viktig som själva övningen, pågår nu. Men övningsledare Henrik Magnell kan redan konstatera att regionens förmåga att hantera komplexa masskadehändelse har höjts.

-Vi är bättre nu än vad vi var innan övningen.

Hittade du informationen du sökte?