Nyheter och pressmeddelande

Bild från teaterpjäs på förskola

Blekinges förskolebarn ska bli kompisar med tandborsten

Siffror visar att tandhälsan hos Blekinges förskolebarn försämras i åldrarna tre till sex år. För att vända trenden har folktandvården startat projektet "Kompis med tandborsten" som ska få fler barn att borsta tänderna regelbundet och därmed förbättra sin tandhälsa.​

90 procent av alla Sveriges sexåringar ska vara kariesfria, det vill säga fria från hål i tänderna, enligt ett mål från Socialstyrelsen. Under 2021-2022 minskade antalet kariesfria sexåringar på kliniken i Asarum från 76 till 65 procent. Generellt i Blekinge ligger siffran på strax över 72 procent.

- Av treåringarna på kliniken i Asarum är ungefär 94 procent kariesfria, så det är tydligt att många barn utvecklar karies under sin förskoleperiod. För att nå Socialstyrelsens mål och förbättra tandhälsan hos barnen startade vi därför projektet "Kompis med tandborsten", säger Annica Elmart, tandläkare på kliniken i Asarum.

Tillsammans med kollegorna Josefin Berggren, tandhygienist och Delila Kujovic, tandsköterska startade Annica projektet efter att de fått inspiration från liknande samarbeten i andra regioner.

Så går det till

Samarbetet bygger på regelbunden tandborstning på två förskolor i Karlshamn. Sedan i våras har barn i åldrarna tre till sex år på två avdelningar på förskolan Stenbacka i Asarum och Norrevång i Mörrum borstat tänderna under uppsikt av sina pedagoger.

Barnen borstar på egen hand med fluoridtandkräm, en gång om dagen och gärna efter en måltid. Tanken är att det ska vara lika naturligt att borsta tänderna som att tvätta händerna. Tandborstningen ska ses som ett komplement till tandborstningen barnet får hemma av en vuxen morgon och kväll. Folktandvården delar ut tandborstar och tandkräm och besöker förskolan ungefär fem gånger under året projektet pågår.

- Under det första besöket klär vi ut oss till tandtroll, tandfé och tandläkare och spelar teater för barnen. Barnen tycker det är jätteroligt, ställer frågor och varje föreställning blir verkligen unik, säger Annica.

Positiv respons

Projektet pågår under ett år och just nu håller man på att utvärdera samarbetet med hjälp av enkätsvar. Hittills har responsen varit väldigt bra.

- Barnen tycker det är spännande när vi kommer på besök och vi har fått fin feedback från föräldrar som säger att borstningen hemma går utan tjat. Förskolornas pedagoger har också varit jättepositiva när de insett vilken liten och enkel insats det är, säger Josefin.

Samverkan viktigt

Resultatet är långsiktigt och därför är förhoppningen från tandvårdspersonalen att tandborstningen ska fortsätta på förskolorna även efter projektets slut.

- Nu ska vi utvärdera och sprida kunskap om projektet. Förhoppningsvis kan vi få till fler samarbeten mellan tandvårdskliniker och förskolor. Det är enkelt att starta igång för allt är ju redan framtaget, säger Delila och Josefin fyller i:

- Samverkan mellan tandvården och skolorna är ett steg för att lösa problemen med karies. Genom att samverka kan vi förbättra tandhälsan bland barnen och i slutänden blir det en vinst för hela samhället.

​Fakta om "Kompis med tandborsten"

  • Projektet drivs genom ett samarbete mellan Folktandvården Blekinges klinik i Asarum och förskolorna Stenbacka i Asarum och Norrevång i Mörrum
  • Projektet pågår mellan januari 2024 – januari 2025
  • Resultatet baseras på enkätsvar från barn, föräldrar och pedagoger. Ett mer långsiktigt resultat kommer att kunna ses när barnen kommer på undersökning hos tandvården framöver och tandhälsan kan följas genom epidemiologiska data (EPI-data).
  • Fler liknande lyckade projekt har genomförts nationellt, bland annat i Folktandvården Sörmland.
Hittade du informationen du sökte?