Nyheter och pressmeddelande

De vill bryta stigmatiseringen av människor med hiv

Människor som lever med hivsmitta möts ofta av fördomar och rädsla. Men vad många inte vet är att den som är smittad kan leva precis som vanligt tack vare effektiva mediciner.

-Vi vill öka kunskapen för att minska lidandet för den här gruppen, säger Gunilla Leander, överläkare på infektionskliniken.

Hon träffar ofta patienter som vittnar om de möts av diskriminering och rädsla när de är öppna med sin hivdiagnos. Därför är det många som inte vågar berätta vilket i sin tur kan leda till isolering och psykisk ohälsa.

Enligt Gunilla Leander handlar det om okunskap om vad sjukdomen faktiskt innebär.

-De flesta har förutfattade meningar om hiv och om människor som lever med hiv. Skräckbilderna från 1980-talet lever kvar och många tror att det är jättefarligt, men så är det inte längre.

Effektiva mediciner

Idag finns det läkemedel som minskar virusmängderna i blodet vilket gör att människor med hiv kan leva ett långt och bra liv. Om medicinerna tas på rätt sätt smittar man inte och kan därmed leva som vanligt utan att varken ha symtom eller riskera att föra smittan vidare.

I Sverige går 99 procent av alla med hivinfektion på behandling vilket innebär att de inte smittar. Men trots det är alltså stigmat starkt och okunskapen stor.

-Eftersom stigmat innebär ett så stort lidande för våra patienter vill vi öka kunskapsnivån i samhället så att de slipper mötas av fördomar. Tyvärr ser vi att kunskapen är låg även inom vården, säger Gunilla Leander.

Cirka 40 personer i Blekinge

I Sverige lever ungefär 8 250 personer med hiv och i princip alla har behandling och följs av sina infektionskliniker. I Blekinge finns det cirka 40 personer med hivsmitta. Det är dessa personer Gunilla Leander och hennes kollegor regelbundet träffar för provtagning och medicinering.

De har så kallad välinställd hivbehandling vilket innebär att de går på regelbundna kontroller, att virusnivån i blodet är så låg att den inte går att mäta och att de tar sin medicin enligt ordination. Det innebär också att de kan leva som vem som helst.

-Idag är det svåraste för många som lever med hiv inte sjukdomen i sig utan andras fördomar och okunskap. Det är det vi vill ändra på, säger Gunilla Leander.

Gunilla Leander är tillgänglig för intervjuer med media fredagen den 29 november klockan 13-14.

Fakta

Hiv:

  • Hiv (humant immunbristvirus) är ett virus som påverkar immunförsvaret och som obehandlat smittar sexuellt och via blod till blod-kontakt.
  • Idag finns effektiva mediciner som minskar mängden virus i kroppen till så låga nivåer att det inte går att mäta. Behandlingen förhindrar smitta och gör att personer med hiv lever ett lika långt liv som alla andra.
  • Behandlad hiv smittar inte vid sexuella kontakter och smittar inte heller från mor till barn under förlossning.
  • Personer med hiv måste fortsätta ta medicin hela livet.
  • Oupptäckt och därmed obehandlad hiv leder till allvarliga följdsjukdomar och utvecklandet av aids.
  • Det är viktigt att hitta människor som inte vet om att de är hivsmittade. Man kan enkelt ta hivtest på sin vårdcentral eller kontakta mottagningen för sexuellt överförbara sjukdomar i Karlskrona.

 

Sverige har nått det globala målet i kampen mot hiv

Sverige har som första land i världen nått det globala målet i FN-organet UNAIDS strategi för att bekämpa hiv. Det så kallade 95-95-95-målet innebär att minst 95 procent av de som lever med hiv känner till sin diagnos, att minst 95 procent av dessa har antiviral behandling och att 95 procent av de behandlade har en välfungerande behandling med nedtryckta virusnivåer.

I Sverige har 96 procent av alla personer med hiv en diagnos. Av dessa har 98 procent en välfungerande behandling med nedtryckta virusnivåer i blodet.

Resultaten, som baseras på data från det nationella kvalitetsregistret InfCareHIV, visar också att Sverige har en låg andel oupptäckta fall och att smittspridningen har minskat betydligt under de senaste åren.

Källa: Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Hittade du informationen du sökte?