Nyheter och pressmeddelande

Foto på Jenny Karlsson som fick ett nytt bröst.

Jenny Karlsson

Jenny fick ett nytt bröst av kirurgteamet i Karlshamn

När Jenny Karlsson drabbades av bröstcancer blev hon tvungen att operera bort hela sitt ena bröst. Nu har hon fått ett nytt, tack vare teamet vid Blekingesjukhuset i Karlshamn som återskapar bröst.

- Hur dåligt man än tror att det ska bli när man får ett cancerbesked har det här i slutändan ändå blivit något positivt, säger Jenny Karlsson, som är 50 år och bor i Ronneby.

Redan när hennes bröst skulle opereras bort diskuterades olika metoder för att bygga upp ett nytt bröst, och kirurgen som opererade talade positivt om en operation där man använder kroppens egen vävnad.

- Det var dock senare, när jag kunde känna att den största faran var över och kroppen återhämtat sig, som jag övervägde mina alternativ och fastnade för denna metod, berättar Jenny Karlsson.

Bröstrekonstruktion innebär en ganska stor operation där man får vara inlagd på sjukhus ett antal dagar efteråt. Jenny Karlsson fick veta att operationen skulle kunna utföras i Malmö, Stockholm eller Umeå. Men att behöva opereras långt hemifrån kändes jobbigt.

Samtidigt hade Mattias Hoffner, överläkare vid kirurgkliniken i Region Blekinge, sett hur coronapandemin kraftigt ökat köerna till operationer för att återskapa bröst.

- Bröstrekonstruktioner tillhörde den vård som fick skjutas upp på grund av pandemin, vilket till slut lett till köer på åtta till tio år, förklarar Mattias Hoffner.

Enda sjukhus förutom universitetssjukhusen

Kösituationen gav Mattias Hoffner idén att börja utföra operationerna i Blekinge. Han är specialist på plastikkirurgi, och nu tog han kontakt med två läkarkollegor som med sin expertis tillsammans med honom själv kunde bilda ett team av kirurger: Stina Klasson och Jens Larsson, som arbetar på två olika universitetssjukhus i landet. De ställde sig positiva till att komma till Blekinge och delta i satsningen.

Efter klartecken från hälso- och sjukvårdens ledning kunde förberedelserna fortsätta med att utbilda all personal som utöver de opererande läkarna behövs för att ta emot och efterbehandla patienterna. Våren 2023 kunde Blekingesjukhuset i Karlshamn, som enda svenska sjukhus utöver universitetssjukhusen, börja genomföra bröstrekonstruktioner. En av patienterna blev Jenny Karlsson, som därmed kunde få opereras några få mil från hemmet i Ronneby.

- Jag har blivit så väl mottagen genom hela processen, som har varit lättare än jag trodde att genomgå. Alla inblandade har varit väldigt hjälpsamma. Och det kändes verkligen bra att få vara i Karlshamn. Familj och vänner kunde hälsa på när jag låg inne och resan hem gick smidigt, säger Jenny Karlsson.

Kortast väntetid i landet

2024 är det första hela året med bröstrekonstruktioner vid Blekingesjukhuset i Karlshamn, och fram till nu har man tagit emot och opererat 24 patienter. Ungefär hälften av dem är från Blekinge, övriga är från Region Skåne.

Region Blekinge kan alltså både ta hand om sina egna patienter och underlätta tillgängligheten för Region Skåne. I stället för att skicka patienter utomläns och köpa de tämligen dyra operationerna hos en annan region, kan Region Blekinge i stället sälja vård.

- Väntetiden är fem till sju veckor, att jämföra med nationellt, där kötiden oftast är två år eller mer, säger Mattias Hoffner.

Varje operation tar i genomsnitt fem timmar att genomföra. Under de veckor Stina Klasson och Jens Larsson är i Karlshamn utför de en operation per dag under tre dagar, medan en fjärde dag går till rondning och uppföljning.

En operation där kroppens egen vävnad används innebär att hud och underhudsfett tas från magen.

- Inklusive en artär och en ven. Vi tar också bort hud och en liten bit av ett revben för att komma åt ett annat blodkärl, som ska försörja det återskapade bröstet med blod, berättar Jens Larsson.

- Genom att använda kroppens egen vävnad får man mjukheten i bröstet som man inte får med implantat. Även form och volym blir bra. Det blir aldrig helt perfekt, men om man har bh på sig brukar man inte kunna se att det är en bröstrekonstruktion, fortsätter Stina Klasson.

Riskerna med ingreppet är små. I ungefär ett fall av hundra händer det att blodförsörjningen till bröstet inte fungerar. Då får man tyvärr operera bort det återskapade bröstet.

Upplever ökad självkänsla

Jenny Karlsson är själv mycket nöjd med hur hennes nya bröst ser ut och känns. Mattias Hoffner har rekonstruerat en bröstvårta på det nya bröstet, och slutligen har hon varit hos tatuerare som tatuerat en vårtgård.

- Det ser väldigt naturtroget ut. Det går nästan inte att se att det är ett inte är ett vanligt bröst, berömmer Jenny Karlsson och fortsätter:

- För mig innebär det också ökad självkänsla och att det är praktiskt att slippa hålla på med bröstproteser. Jag kan gå in i vilken butik som helst och köpa en bh utan att behöva leta efter en variant med protesficka. Men det viktigaste av allt: Jag har tagit tillbaka mitt liv!

Läs mer om bröstrekonstruktion efter bröstcancer på 1177.se Länk till annan webbplats..

Hittade du informationen du sökte?