Nyheter och pressmeddelande

Bild på skylt där det står röntgen.

Lyckat projekt minskar köerna till röntgen

Under 2024 har röntgenkliniken i Region Blekinge kortat köerna med cirka 2 000 remisser. Tack vare projektet ”Klok klinisk radiologi” tillsammans med en budgetförstärkning har kliniken lyckats optimera resursanvändningen och därmed öka tillgängligheten för Blekinges invånare. Nu får projektet nationell uppmärksamhet.

Det råder brist på vårdpersonal med kompetens att arbeta med röntgenundersökningar, så kallad radiologisk kompetens. Så ser det ut i både Region Blekinge och i stora delar av resten av landet.

Detta i kombination med en ökad efterfrågan på röntgenundersökningar har gjort att väntetiderna har ökat. Dessutom syns en trend att akuta undersökningar ökar under dygnets alla timmar, vilket ställer stora krav på personalen som måste anpassa sig till nya arbetssätt och ett högre arbetstempo.

Förändrade arbetssätt

I Region Blekinge har vårdtiden, det vill säga den tiden röntgenlab är uppbokat för undersökningar, ökat med 1 500 timmar.

-Det här är en utveckling som vi måste möta och för att minska väntetiderna för våra invånare krävs det förändrade arbetssätt. Det är här vårt nya projekt kommer in i bilden, säger Pernilla Svanberg, avdelningschef på röntgen i Karlskrona.

Det är hon som leder projektet ”Klok klinisk radiologi” som tidigare i år beviljades medel från Regionala cancercentrum i samverkan, RCC, genom överenskommelsen ”Jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider”.

Öka tillgängligheten

Målsättningen med projektet är att öka tillgängligheten till radiologisk diagnostik för Blekinges invånare. Radiologisk diagnostik är när man använder avbildningstekniker som exempelvis konventionell röntgen, datortomografi och magnetresonanstomografi för att upptäcka sjukdomar och skador på kroppens insida.

För att kunna öka tillgängligheten har röntgenkliniken arbetat med att optimera sina resurser, både vad gäller personal och arbetsflöden. På det sättet minskas väntetiderna och det blir enklare för patienterna att få tillgång till radiologiska tjänster i rätt tid.

Kortare köer

Inom ramen för projektet har kliniken även arbetat för att säkerställa ett mer effektivt användande av den medicintekniska utrustningen för att ge så kvalitativa resultat som möjligt på de undersökningar som genomförs.

Och kliniken har lyckats. Under 2024 har köerna till röntgen minskats med cirka 2 000 remisser, från cirka 7 000 remisser i kö till strax under 5 000.

- Det är mycket glädjande att vi ökat tillgängligheten till diagnostik för invånarna i Blekinge och därmed bidragit till snabbare diagnostisering och förkortat lidande för våra patienter, säger Anders Bolin, verksamhetschef på röntgenkliniken.

Nationell uppmärksamhet

Projektet ”Klok klinisk radiologi” har även fått nationell uppmärksamhet och lyfts av RCC Syd fram som ett gott exempel på arbetssätt för att korta väntetiderna inom cancervården.

-Nu hoppas vi på att kunna få förutsättningar att fortsätta det påbörjade och viktiga arbetet, säger Anders Bolin.

Hittade du informationen du sökte?