Nyheter och pressmeddelande

Gestaltning av tillbyggnad på akutmottagningen.

Bättre för barnen när akutmottagningen i Karlskrona byggs om

Akutmottagningen i Karlskrona ska få större och mer ändamålsenliga lokaler. I februari startar arbetet med tillbyggnaden som bland annat kommer att inrymma ett eget väntrum för barn.

I det första skedet handlar det om en tillbyggnad på cirka 275 kvadratmeter som ska inrymma reception, undersökningsrum för triagering och väntrum med separerade flöden för barn och vuxna. Tillbyggnaden blir en så kallad modulbyggnad som går snabbt att bygga vilket är viktigt för att verksamheten och patienterna ska påverkas så lite som möjligt.

-Nu blir akutmottagningen större och bättre anpassad för att möta dagens krav med en mer avancerad vård och ett högre inflöde av patienter. Befintliga lokaler räcker inte riktigt till när det ibland kan finnas upp emot 50 patienter hos oss. Det här blir ett lyft för både patientsäkerhet och för arbetsmiljön för våra medarbetare, säger Patrik Karlsson, verksamhetschef för akutkliniken.

Separat väntrum för barn

En annan viktig förbättring är att barn och deras anhöriga får ett separat väntrum. Idag väntar barn i samma väntrum som vuxna där det kan finnas akut sjuka, drogpåverkade och ibland arga och besvikna patienter. Eftersom väntetiderna på akuten kan bli långa är det viktigt att barnen får vistas i en miljö som är anpassad efter deras ålder och sjukdomstillstånd. Med ny entré och väntrum skapas också möjlighet att använda barnväntrummet för att separera flödena vid exempelvis en pandemi.

Annan ingång

Under byggtiden stängs den nuvarande ingången till akutmottagningen och förlossningen. Patienter och anhöriga hänvisas då till en annan intilliggande ingång. Det kommer att finnas tydliga skyltar som hjälper patienterna att hitta rätt så det är viktigt att vara uppmärksam på skyltningen. Byggarbetet ska starta i februari 2025 och pågå i cirka fyra månader.

Framtidens vårdlokaler

I projektet ingår även ombyggnation av akutmottagningens befintliga lokaler som bland annat omfattar isoleringsrum för luftburen smitta, desinfektionsrum och ombyggnad av akutrum, men det sker efter att tillbyggnaden är färdig.

-Som en del i utvecklingen av hälso- och sjukvården gör Region Blekinge stora satsningar på framtidens vårdlokaler och där ingår även lokaler för en ny akutmottagning. Men detta ligger flera år framåt i tiden och akuten har behov av större lokaler redan nu. Ur det perspektivet och för att minska störningar för verksamheten och patienterna är modulbyggnader den bästa lösningen, säger Magnus Ohlsson, byggprojektledare i Region Blekinge.

Fakta tillbyggnad akutmottagningen:

  • Totalt 275 nya kvadratmeter
  • Ny entré
  • Reception
  • Separata väntrum för barn och vuxna
  • Undersökningsrum för triagering
  • Tillgänglighetsanpassade undersökningsrum
Hittade du informationen du sökte?