Nyheter och pressmeddelande

Illustration av en gren med två lampor som blommor.

Rapport om kärnkraft i Blekinge

Region Blekinge har tagit fram en regional översikt över områden som, utifrån en enklare analys, kan utredas vidare för etablering av kärnkraft i Blekinge. Arbetet har gjorts på uppdrag av det regionala samverkansrådet, som består av representanter från länets fem kommuner samt regionen.

Rapporten som Region Blekinge nu släpper består av en lokaliseringsanalys som syftar till att ta fram möjliga platser och områden för lokalisering av eventuell ny kärnkraft i Blekinge. Arbetet är en del av regionalt energiplaneringsarbete och ingår i det övergripande arbetet för hållbar, regional samhällsplanering. Kriterier för framtagande av lämpliga platser och områden har hämtats från kärnkraftbranschen och genom dialog med experter och avstämning med kommunala tjänstepersoner.

När stora volymer el snabbt ska ersätta de fossila bränslen som fortfarande används i främst transporter och industri, krävs aktivt arbete för att säkra tillgången. Energiförsörjning är ett område som tas upp bland mål och prioriteringar i Blekinges regionala utvecklingsstrategi. Tillgång till fossilfri energi till konkurrenskraftigt pris är en tillväxtfaktor i den gröna omställningen och elektrifiering är huvudspåret för att nå klimatmålen. Region Blekinge arbetar därför både med sådant som kan komma på plats i närtid – effektivisering, kraftvärme, sol- och vindkraft på land – och sådant som kan komma på plats längre fram – havsbaserad vindkraft och kärnkraft. Huvuddelen av arbetet sker genom Kraftkommission Blekinge, ett samarbetsinitiativ startat 2023 som samlar Blekinges offentliga aktörer och näringsliv.

-Även om ny kärnkraft skulle kunna vara på plats först i perioden 2035-2045, krävs ett långsiktigt och målmedvetet arbete med start redan nu. Genom lokaliseringsanalysen finns ett första material för intresserade kommuner att utgå från i ett fortsatt planeringsarbete på kommunal nivå. säger Robert Hedman, energistrateg vid Region Blekinge.

Beroendet av el från andra delar av landet är ogynnsamt för Sydsverige ur ett totalförsvarsperspektiv. Det innebär också i genomsnitt högre elpriser än resten av Sverige, något som påverkar hushåll och offentlig sektor, men även näringslivet och konkurrenskraften för industrin. Mer fossilfri elproduktion i Sydsverige är en viktig del av lösningen på de utmaningarna.

-Denna lokaliseringsanalys är ett viktigt första steg för att säkerställa Blekinges långsiktiga energiförsörjning och konkurrenskraft i en värld som ställer om till fossilfri energi. Vi ser möjligheten att kombinera lokal förankring med regional och nationell samverkan för att lägga grunden för hållbara energilösningar som gynnar både nuvarande och kommande generationer. Vi politiker har ett ansvar att skapa rätt förutsättningar för detta arbete, och vi ser fram emot att fortsätta dialogen med kommuner och andra aktörer för att utveckla detta viktiga projekt, säger Fredrik Thomasson (SD), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Läs hela rapporten via denna sida

Hittade du informationen du sökte?