Nyheter och pressmeddelande

En närbild på blåa flaggor med Region Blekinges logotyp.

Region Blekinge först ut med krigsschema

För att säkerställa bemanningen vid höjd beredskap har hälso- och sjukvården i Region Blekinge tagit fram krigsscheman. Med färdiga mallar kan verksamheterna snabbt ställa om för att ha de bästa förutsättningarna att bedriva vård under svåra förhållanden.

Om Sverige drabbas av krig kommer behovet av sjukvård att öka kraftigt. Det ställs högre krav på hälso- och sjukvården som ska kunna ta hand om både invånare, egna medarbetare, allierad militär personal och människor på flykt.

Vid höjd beredskap träder samtidigt bestämmelser i den arbetsrättsliga beredskapslagen tillsammans med krigs- och beredskapsavtalet i kraft. Generellt ger avtalen större utrymme för arbetsgivaren att planera arbetet vilket till exempel påverkar arbetstid, mertid, veckovila och semester. Syftet med bestämmelserna är bland annat att göra det möjligt att använda alla resurser som behövs för att klara uppdraget inom ramen för totalförsvaret.

Höjer beredskapen

Nu har Region Blekinge tagit ytterligare ett steg i arbetet med att höja beredskapen genom att ta fram krigsscheman som baseras på de arbetsrättsliga regler som gäller vid höjd beredskap.

-Det kan låta skrämmande, men genom att planera och vara förberedda stärker vi vår förmåga. Vi behöver också säkerställa den viktigaste resursen vi har, vår personal, säger Philip Cederholm, hr-chef och strateg för civil beredskap och även samordnare för projektet med krigsscheman.

Snabbt ställa om

Att ta fram färdiga krigsscheman har flera syften. Verksamheterna kan identifiera vilka personalrelaterade begränsningar som finns i händelse av höjd beredskap och kan redan innan planera för det. Det är avgörande att bygga en robust grund och samtidigt en flexibilitet eftersom det inte går att förutse ett händelseförlopp under krig.

Med färdiga mallar kan verksamheterna snabbt ställa om och anpassa sig till de nya förutsättningarna.

-Våra medarbetare är en avgörande del i försvaret av Sverige, om vi inte kan upprätthålla hälso- och sjukvården påverkar det hela samhällets motståndskraft, säger Philip Cederholm.

Verksamheter involveras

Under arbetet med att ta fram färdiga mallar för krigsscheman har kirurgkliniken varit med som försöksklinik. Att involvera verksamheterna i ett tidigt skede har varit viktigt för att säkerställa att det faktiskt går att genomföra och det arbetet kommer att fortsätta på bred front under 2025.

-För oss har det varit värdefullt att få vara med redan från start och komma med inspel utifrån vårt perspektiv, säger Eric Borgström, avdelningschef på kirurgmottagningen.

Först ut

Sedan 2015 är all tillsvidareanställd personal i Region Blekinge krigsplacerad och nu tas alltså nästa steg där Blekinge blir den första regionen som tar fram krigsscheman.

-Vi är först ut vilket innebär att andra regioner tittar på vad vi gör. Det är givetvis glädjande, men framför allt viktigt att vi kan dela med oss och bidra till att stärka vårt totalförsvar, säger Philip Cederholm.

Hittade du informationen du sökte?