Nyheter och pressmeddelande

Ny forskning i Blekinge om samordning av vård för äldre
Med en snabbt växande åldrande befolkning blir samverkan kring de allra sköraste allt viktigare. I Region Blekinge pågår nu forskning som syftar till att ge äldre en bättre och mer personcentrerad vård i den miljö som passar dem bäst. Nu har forskningen uppmärksammats internationellt.
Det handlar om det som kallas ”Närsjukvårdsmodell i samverkan” och som är ett gemensamt uppdrag som utförs av länets fem kommuner och Region Blekinge. Syftet med modellen är att skapa en personcentrerad, proaktiv, samordnad och nära hälso- och sjukvård för personer med komplexa och omfattande vårdbehov.
Uppmärksammad forskning
Nu bedriver Blekinge kompetenscentrum forskning på modellen och en av tre delstudier är färdig och har publicerats i den internationella vetenskapliga tidskriften BMC Health Services Research.
Den första studien, som fokuserar på samordningssköterskornas upplevelser, visar bland annat att de intar olika roller när de arbetar enligt modellen. De roller som beskrivs är detektiv, förmedlare, partner och utvecklare. En slutsats som kan dras utifrån resultatet är att när samordningssköterskorna är med och utformar samordningen runt den äldre så strävar de efter att skräddarsy sjukvård och sociala insatser för att säkerställa äldres bästa.
Sammanhållen vård och omsorg
- Det är ofta en stor utmaning för äldre personer som är multisjuka och deras närstående att samordna vård och omsorg. För många innebär detta svårigheter att få olika vårdinsatser att fungera ihop, vilket kan leda till både fysiska och psykiska påfrestningar. Genom att undersöka samordningssköterskornas erfarenheter av närsjukvårdsmodellen kan vi få kunskap som kan bidra till en vidare utveckling av en sammanhållen vård och omsorg, säger Markus Hjelm, forskare och avdelningschef i Region Blekinge.
Utmaningar
Studien visar även på utmaningar, som hög personalomsättning, brist på geriatrisk kompetens och svårigheter att balansera de olika rollerna som både sjuksköterska och samordningssköterska.
Framgångsfaktorer
Närsjukvårdsmodell i samverkan är det största samverkansarbetet i Blekinge som sker i samverkan mellan kommunerna och regionen. Syftet med den är att stärka samordningen av insatser för personer med omfattande vård- och omsorgsbehov för att uppnå dessa framgångsfaktorer:
- Sammanhållen och effektiv vård genom samordning och delaktighet.
- Tidig identifiering.
- Medicinsk bedömning.
- Proaktiva insatser och insatser i rätt tid.
- En medicinsk plan som utgår från patientens vilja.
- En jämlik vård och omsorg.
- Syftet med samordningsprocessen är att genom att tidigt identifiera individens behov samarbeta mellan regionen och kommunerna för att skapa en trygg, säker och likvärdig vård på rätt plats, rätt vårdnivå och i rätt tid för våra invånare i Blekinge. Denna samordning mellan de olika vårdgivarna i Blekinge är ett viktigt steg i omställningen till en god och nära vård, säger Marie Sjöberg, verksamhetschef för Regiongemensam närvård i Region Blekinge.
Åldrande befolkning
Med en snabbt växande åldrande befolkning, som syns särskilt tydligt i Blekinge, blir samordning extra viktigt för att kunna möta målgruppens behov. Det är också därför av stor vikt att bedriva forskning för att förstå hur vård och omsorg påverkas av de större satsningarna i omställningsarbetet.
- Arbetet med att ta fram en samordningsprocess och en rutin har inte varit enkelt, men det är fantastiskt att blicka tillbaka och se hur långt vi har kommit. Att arbeta som samordningssjuksköterska med de mest sköra äldre är otroligt givande och utmanande på samma gång, säger Josefin Wilhelmsson samordningssjuksköterska på geriatriken, avdelning 36.
Hennes kollega Lisa Larsson fyller i:
- Vi har ett bra samarbete med akutmottagningen och ambulansen som hjälper oss att identifiera äldre personer i behov av samordning. Det har blivit tydligt att relativt små och enkla insatser, som ett uppföljande telefonsamtal efter ett besök på akutmottagningen, kan ha stor betydelse för individen. Ett nätverk med samordningssjuksköterskor i hela länet underlättar arbetet och det stärker oss i vår roll. Det här arbetet är otroligt viktigt, inte bara för individen utan också för att andelen äldre i befolkningen ökar och vi ser fram emot att fortsätta driva arbetet med närsjukvårdmodellen framåt, säger Lisa Larsson, som också är samordningssjuksköterska.
Forskningen fortsätter
Nu pågår ytterligare två delstudier som fokuserar på de äldre och deras närståendes perspektiv för att få en större förståelse för modellens förmåga att skapa delaktighet, trygghet och samordning i vården och omsorgen.
Fakta:
Närsjukvårdsmodell i samverkan är ett beslutat gemensamt uppdrag som utförs av länets kommuner och Region Blekinge tillsammans. Syftet är att skapa en personcentrerad, proaktiv, samordnad, sammanhållen, sömlös och nära hälso- och sjukvård samt omsorg för personer med omfattande och komplexa behov. Uppdraget är en del i omställningen till en god och nära vård.