Nyheter och pressmeddelande

Blekingeborna anser att de har tillgång till den vård de behöver
Nära nio av tio Blekingebor tycker att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Drygt sex av tio har ett högt förtroende för sjukvården i Blekinge. Det visar den senaste hälso- och sjukvårdsbarometern från Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Hälso- och sjukvårdsbarometern är en årlig undersökning som visar hur befolkningen i stort upplever sjukvården. 2024 års undersökning visar bland annat att 88 procent av Blekingeborna anser att de har tillgång till den hälso-och sjukvård de behöver. Det är en ökning jämfört med året innan då siffran för Blekinge var 80 procent.
Förbättrade väntetider
Även väntetiderna har förbättrats och i den senaste mätningen tycker 69 procent av de svarande att väntetiderna till besök på vårdcentral är rimliga vilket kan jämföras med 2023 då den siffran var 62 procent. För väntetiderna till besök och behandling på sjukhus tycker 51 procent att väntetiderna är rimliga jämfört med 46 procent vid den förra mätningen.
-Det är mycket positivt att allt fler Blekingebor anser att de har tillgång till den vård de behöver och att andelen som tycker att väntetiderna är rimliga ökar. Vi arbetar aktivt med att korta våra köer som bland annat uppstod under pandemin och därför är det är extra glädjande att vi nu börjar se resultat, säger Caroline Nilsson, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge.
Förtroendet för vården
En annan fråga som brukar lyftas fram är invånarnas förtroende för hälso- och sjukvården. I Blekinge svarar 64 procent att de har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården som helhet. Det är fler än vid den förra undersökningen, men färre än rikssnittet som ligger på 67 procent.
-För att kunna göra förbättringar är det viktigt för oss att ta reda på vad våra invånare tycker om hälso- och sjukvården. Det här är ett viktigt redskap i vårt fortsatta utvecklingsarbete, säger Caroline Nilsson.
Om hälso- och sjukvårdsbarometern:
- Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning med syftet att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård.
- Målet är att resultaten ska fungera som underlag för uppföljning och förbättringsarbete i svensk hälso- och sjukvård, både lokalt som nationellt.
- Samtliga regioner deltar i undersökningen som samordnas av Sveriges kommuner och regioner, SKR.