Nyheter och pressmeddelande

Så lyckades anestesikliniken korta vårdköerna

På ett år har Region Blekinges anestesiklinik lyckats korta operationsköerna med 27 procent vilket motsvarar drygt 500 operationer. Tack vare ett aktivt arbete med bland annat hållbart arbetsliv, behovsstyrd operationsplanering och rätt använd kompetens ligger Blekinge just nu i topp i landet vad gäller väntetider till operation. Samtidigt har kliniken lyckats bli oberoende av hyrpersonal.

Så såg det inte ut under 2022 och 2023. Som mest väntade 2 400 Blekingebor i kö till planerad operation. Under ett och ett halvt års tid sade samtidigt 56 medarbetare på operationsavdelningarna upp sig och anestesikliniken, som bland annat omfattar intensivvård och operation, blev snabbt beroende av hyrpersonal.

Lever med konsekvenserna av pandemin

Hur blev det så här? Det korta svaret är coronapandemin. Fortfarande, 2025, när de flesta lagt åren med restriktioner, långa avstånd och reseförbud bakom sig, lever anestesikliniken ännu med konsekvenserna av den.

-Samma personal som under pandemin arbetade med de allra svårast sjuka patienterna inom intensivvården skulle sedan ta sig an den uppskjutna vården. Personalen fick slita hårt under cirka två års tid samtidigt som operationsköerna växte, säger Ulrika Siesing, verksamhetschef för anestesikliniken.

Ställa om och skala upp

Under pandemin fick hela hennes klinik ställa om och skala upp. Behovet av intensivvård ökade radikalt och personal flyttades från operation till intensivvården, IVA, med olika kort varsel. I början var det brist på skyddsutrustning och läkemedel vilket innebar att operationer fick skjutas upp. Då hade inte ens den första coronavågen nått Blekinge.

- Våra operationsköer började alltså växa redan innan hösten 2020. När väl den första vågen kom och vi fick ett större inflöde av covidpatienter till IVA ställdes operationer in under ganska lång tid eftersom personal förflyttades från operation till intensivvården, säger Ulrika Siesing.

Under vissa perioder utfördes endast operationer med hög medicinsk prioritet.

-Samtidigt fick vi en stor personalbrist när så många sade upp sig från operationsverksamheten. Det blev ett enormt kompetenstapp när mångårig erfarenhet försvann på kort tid.

Bleknge topp tre

Ulrika Siesing har mycket att berätta om tiden under och efter pandemin, men vill också blicka framåt och kanske framför allt, visa hur det är idag. För trots förutsättningarna har anestesikliniken lyckats vända utvecklingen och kortat operationsköerna så att Region Blekinge idag ligger i topp tre i landet vad gäller tillgänglighet till operation.

I januari väntade 1 446 personer i kö till operation vilket är en minskning med 27 procent på ett år. Under 2024 genomfördes totalt 8 934 operationer inom anestesikliniken, av dessa var 6211 planerade operationer. Det är nästan lika många som innan pandemin fast med mindre resurser.

-Det är fantastiskt. Men det är absolut ingen quick fix. Vi arbetar fortfarande och kommer alltid att behöva arbeta vidare med saker som att skruva på rutiner och se över våra flöden. Det pågår ett ständigt arbete med flöden, förbättringar, förändrade arbetssätt och utvecklingsprojekt på operationsavdelningarna, säger Ulrika Siesing.

Nyckelfunktioner

En nyckelperson i detta arbete är produktionssamordnare Hansi Larsen som bland annat arbetar med långsiktig planering, samordning, behovsprognoser och föreslår omfördelningar av resurser utifrån väntelistor och tillgänglighet.

-En viktig del i arbetet med att öka tillgängligheten är att fördela operationssalar med utgångspunkt på de opererande klinikernas köer. Genom att standardisera vissa processer har operationsavdelningarna lyckats effektivisera flöden och kan därmed genomföra fler operationer på samma tid och med samma resurser, säger Hansi Larsen.

Hållbart arbetsliv

Andra åtgärder är att regelbundet kompetensutveckla personalen och satsa på ett hållbart arbetsliv med möjlighet till återhämtning. Rätt använd kompetens, det man kallar för rak, lyfts också fram som en framgångsfaktor.

-Det innebär bland annat att operation i Karlshamn fått tillgång till vårdnära service samt att lokalvården har övertagit städningen mellan operationer och annan service. På det sättet avlastar vi vårdpersonalen och frigör resurser så att de får arbeta med det de är utbildade för. Vi väntar nu på att få motsvarande till Centraloperation i Karlskrona. Det är jätteviktigt både för effektiviteten och för medarbetarnas arbetsmiljö, säger Ulrika Siesing.

Oberoende av hyrpersonal

Åtgärderna har även gett resultat i form av fler fastanställda på kliniken som har gått från att vara beroende av hyrpersonal till helt oberoende. Medarbetare har helt enkelt sökt sig tillbaka och vill stanna kvar.

-Nu är vi näst intill fullbemannade vilket är otroligt glädjande eftersom vår personal är vår viktigaste tillgång. Utan dem är vi ingenting och de gör ett helt fantastiskt jobb, säger Ulrika Siesing.

Exempel på åtgärder för att korta operationsköerna:

  • Tätare samarbeten med andra kliniker kring processerna för operationsplanering.
  • Tilldelning av operationssalar som styrs av behovet baserat på kalkylerad operationstid i timmar plus föregående års produktion.
  • Utökad operationskapacitet fredagar i Karlskrona genom förändrad schemaläggning.
  • Ökad operationskapacitet i Karlshamn genom att hålla öppet under sommarperioden samt mellandagarna vid jul-och nyår.
  • Rätt använd kompetens, RAK, för att frigöra vårdresurser för arbete på operationssal.
  • Nya arbetssätt och förändrad bemanning inom det preoperativa flödet har frigjort vårdresurser för arbete på operationssal vilket ökat operationskapaciteten.
  • Antalet knäprotesoperationer har med standardiserad vårdprocess ökat från tre till fyra på en operationssal under en operationsdag i Karlshamn.
  • Operationsflödet för bröstcancer i Karlskrona har med förändrade arbetssätt effektiviserats. Man gör numera fyra eller fem bröstoperationer under en dag i stället för tre som tidigare.
  • Vissa lämpliga ingrepp har flyttats ut från operationsavdelningarna till mottagningarna.

Anestesikliniken:

Anestesikliniken bedriver akut och planerad vård som kräver anestesi samt operations- och intensivvårdsinsatser.

Kliniken finns på de båda sjukhusen i Karlshamn och Karlskrona och har ett nära samarbete med övriga kliniker inom hälso-och sjukvården.

De enheter som ingår i kliniken är intensivvårdsavdelningen med tillhörande postoperativ avdelning i Karlskrona, centraloperation i Karlskrona, operationsavdelningen i Karlshamn med tillhörande postoperativ avdelning och den steriltekniska avdelningen med verksamhet på båda sjukhusen.

Anestesikliniken har totalt 278 medarbetare från yrkesgrupper som läkare, medicinska sekreterare, sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, steriltekniker, undersköterskor och vårdassistenter

Hittade du informationen du sökte?