Nyheter och pressmeddelande

Barnhälsovården i Blekinge 2024

Barnhälsovården träffar i princip alla barn i Blekinge minst 18 gånger under de första levnadsåren och är därmed en viktig folkhälsoarena. Nu kan du ta del av Barnhälsovårdsrapporten 2024 som bland annat visar att antalet femåringar med övervikt minskar och att allt fler föräldrar väljer att ta del av föräldraskapsstöd.

Under 2024 föddes cirka 1 200 barn i Blekinge till cirka 2 400 föräldrar. Lägg till andra närstående, som till exempel mor- och farföräldrar, så når barnhälsovården i Blekinge fler än 8 400 personer per årskull, direkt eller indirekt, med hälsofrämjande och förebyggande åtgärder.

-Barnhälsovården är den största folkhälsoarenan i Sverige och vi har en unik möjlighet att bidra till barns hälsa och utveckling. Det gäller på individnivå såväl som på en samhällsnivå, säger Linda Håkansson, barnhälsovårdssamordnare i det centrala barnhälsovårdsteamet i Blekinge.

Olika typer av föräldraskapsstöd behövs

Varje år sammanställer de en barnhälsovårdsrapport och 2024 års rapport visar att barnhälsovården i Blekinge är en stabil verksamhet som följer det nationella barnhälsovårdsprogrammet på ett bra sätt. Men det finns skillnader, både mellan de olika verksamheterna och när det gäller barns möjlighet till en god hälsa.

En sak som lyfts fram är vikten av att kunna erbjuda föräldraskapsstöd i olika former.

-Det enskilda samtalet för mammor, som innefattar en depressionsscreening, är väletablerat och här når vi i stort sett alla mammor. 2019 införde vi enskilt föräldrasamtal med pappan/partner och nu ser vi en positiv utveckling även här där vi nu når 74 procent. Men den psykiska ohälsan och stressen i samhället ökar och vi behöver kunna erbjuda föräldraskapsstöd på olika sätt för att möta den utvecklingen, säger Sofia Hellerfelt, barnhälsovårdsöverläkare i det centrala barnhälsovårdsteamet.

Hembesök viktiga

Barnhälsovården har en lång tradition av hembesök eftersom det ger bäst möjlighet att i barnets uppväxtmiljö följa hälsa och utveckling över tid. På det sättet kan man snabbare identifiera skydds-och riskfaktorer och uppmärksamma barn i behov av fler insatser och initiera dessa i ett tidigt skede. När det gäller barn födda 2023 har så gott som alla, 97 procent, fått sina hembesök under nyföddhetsperioden.

Färre överviktiga

Rapporten visar också en nedåtgående trend av antalet femåriga barn med övervikt och obesitas.

-Det är mycket glädjande eftersom det kan ge stor påverkan på hälsan, både som barn och sedan i vuxen ålder. Ett ökat fokus på det vi kallar ”Grunda sunda vanor”, med riktad vägledning om övervikt eller obesitas vid fyra års ålder, är en bidragande orsak till denna positiva utveckling, säger Sofia Hellerfelt.

Utmaningar

Men det finns utmaningar. Tobaksrökningen minskar i landet, men i Blekinge är det tvärtom fler småbarnsföräldrar som röker jämfört med året innan. Blekinge har också en högre andel barnfamiljer som lever med ökade behov vilket ställer högre krav på barnhälsovården.

-Skillnader i familjers socioekonomiska förutsättningar leder till en ojämlikt fördelad hälsa hos barnen och därför behövs olika typer av kompensatoriska insatser för dessa familjer. Det är också därför barnhälsovårdsrapporten är viktig, genom att belysa barnens perspektiv får vi verktyg att arbeta för en god och jämlik barnhälsovård för alla barn i Blekinge, säger Linda Håkansson.

Här kan du ta del av barnhälsovårdsrapporten i sin helhet. Länk till annan webbplats.

Barnhälsovården i Blekinge:

  • Barnhälsovårdens mål är att bidra till bästa möjliga fysiska, psykiska och sociala hälsa för barn. Det sker genom att främja barns hälsa och utveckling, förebygga ohälsa hos barn samt tidigt identifiera och initiera åtgärder vid problem i barns hälsa, utveckling och uppväxtmiljö.
  • Barnhälsovården erbjuder universella och riktade insatser genom mottagnings- och hembesök, hälsovägledning, hälsoövervakning, vaccinationer och föräldraskapsstöd.
  • Verksamheten finns på samtliga barnavårdcentraler/vårdcentraler i Region Blekinge.
Hittade du informationen du sökte?