Nyheter och pressmeddelande

Flera personer sitter runt ett bord och samtalar. De ler.

Deltagarsamordnare Susanne Berntsson, till vänster närmast kameran, samtalar med deltagare på Blekinge Folkhögskola.

Så lyckades folkhögskolan öka både motivation och trygghet hos deltagarna

Genom strukturerade vardagssamtal hjälper Blekinge Folkhögskola deltagarna att må bättre och öka sin studiemotivation. Deltagarsamordnaren Susanne Berntsson berättar mer om metoden för strukturerade vardagsmöten, en metod som har minskat behovet av enskilda samtal med 75 procent.

Susanne Berntsson, deltagarsamordnare på Blekinge Folkhögskola i Bräkne-Hoby, arbetar för att stödja deltagarnas personliga utveckling och välmående. Susanne fokuserar på förebyggande och främjande insatser för att hjälpa deltagarna att utveckla sin förmåga att hantera vardagen.

-Jag finns här för att stötta deltagarna till att skapa rutiner och strukturer samtidigt som jag stärker deras självledarskap. Genom att stärka deras självledarskap skapar vi förutsättningar för att deltagarna ska kunna ta itu med eventuella svårigheter själva och på en gång i stället för att saker hinner växa och bli stora, säger Susanne.

Det finns även möjlighet till individuella samtal med deltagare som känner att de behöver lite extra stöd. Under läsåret 2022/2023 märkte Susanne att antalet individuella samtal ökade kraftigt. Det höga antalet samtal var inte hållbart i längden, och hon ville därför hitta arbetssätt för att förebygga behovet av enskilda samtal. Susanne började med att kartlägga samtalen för att undersöka deltagarnas behov. Hon upptäckte då att samtalen hade tre återkommande nämnare: mående, stödfunktioner och studiemotivation.

Strukturerade vardagssamtal

Susanne ville, för att arbeta mer främjande och strukturerat, utveckla former för att kunna möta deltagarna i deras vardag. Hon utvecklade därför morgonmingel och fält, två mötesformer som erbjuder samtal i vardagen men i strukturerad form.

  • Morgonmingel är ett öppet forum som hålls varje morgon. Morgonminglet är öppet för alla deltagare, oavsett om de bor på internatet eller inte. Där får Susanne chansen att välkomna deltagarna, stämma av läget och mingla runt och deltagarna kan söka upp henne vid behov.
  • I Fält möter Susanne upp deltagarna i deras vardag till exempel på raster. Genom att vara närvarande i deltagarnas miljö upplever Susanne att hon kan handleda direkt och hjälpa deltagarna att själva hitta lösningar på sina utmaningar, innan de växer till större problem.

Susanne utarbetade metoderna i ett visst samarbete med projektet Vägen som Blekinge Folkhögskola deltar i. Det är ett treårigt ESF-projekt där Folkbildningsrådet, folkhögskolornas organisationer och 15 folkhögskolor samarbetar. Målet är att hjälpa personer som står långt från arbetsmarknaden att få jobb eller fortsätta med studier.

Behovet av enskilda samtal minskade med 75 procent

Skolans uppföljningsenkät visade på en mycket positiv effekt av vardagssamtalen. Deltagarna upplevde både ökad trygghet och ett bättre stöd, och behovet av individuella samtal minskade med 75 procent. Susanne använder fortfarande individuella samtal vid behov, men hon har nu hittat ett sätt att både utveckla deltagarnas självledarskap och ge alla deltagare det stöd de behöver.

-När deltagarna känner sig trygga och trivs så ökar närvaron och skolresultaten förbättras, säger Susanne. Deltagandet på Folkhögskolan handlar inte bara om studieresultat utan även att utvecklas som människa och det hoppas jag att våra vardagssamtal kan bidra till.

Hittade du informationen du sökte?