Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinge har antagit ny besöksnäringsstrategi för ett starkare och mer hållbart Blekinge 2030
Regionfullmäktige i Blekinge har nu antagit den nya gemensamma besöksnäringsstrategin som tar sikte på 2030.
Strategin ska fungera som en vägvisare för att stärka Blekinges attraktionskraft och utveckla besöksnäringen som en hållbar och växande framtidsnäring i länet utifrån ett regenerativt förhållningssätt. Regenerativ besöksnäring handlar om att lämna platsen i ett bättre skick än man fann den. I den nya strategin tar också invånarperspektivet mer plats med en förhoppning om att skapa mervärde för fler Blekingebor.
- Besöksnäringen är en viktig motor för platsutveckling, säger Fredrik Thomasson (SD), ordförande Regional Utvecklingsnämnd och tillika ordförande i Visit Blekinges styrelse. Det är viktigt att Blekinge arbetar strategiskt och proaktivt, så att vi kan göra medvetna val och bidra till en framtid att längta till, för invånare, besökare och företag.
Visionen i strategin lyder:
”Kom närmare Blekinge. En av Sveriges mest regenerativt växande destinationer, för företag, människor och livsmiljöer.
Strategin har tagits fram i samarbete mellan Region Blekinge, Visit Blekinge, kommunerna och besöksnäringens aktörer genom gemensamma workshops, dialoger och ett gediget remissarbete under 2024, med värdefulla inspel från såväl akademi, civilsamhällesorganisationer och grannregioner.
Strategin bygger på fyra prioriterade utvecklingsområden:
- En hållbar destination att längta till året runt
- Ett växande näringsliv med attraktiva erbjudanden
- Att verka tillsammans
- Marknadsföring som säljer och håller det vi lovar
Vad betyder strategin för Blekinges invånare?
Strategin handlar inte bara om att locka fler besökare – den handlar också om att skapa värde för alla som bor i Blekinge. En stark och hållbar besöksnäring bidrar till fler lokala jobb, starkare företag, levande orter året runt och bättre service även för invånarna. När fler gäster upptäcker Blekinges natur, kultur och lokala smaker, ökar också efterfrågan på lokala produkter, upplevelser och transporter, något som gynnar hela samhället.
Strategin ger dessutom nya möjligheter till samarbeten, innovation och investeringar som stärker Blekinges attraktionskraft som livsmiljö – inte bara för besökare, utan för de som redan valt att leva, bo och verka här.
- Det här är en strategi som samlar hela Blekinge kring en gemensam riktning. Den ger oss verktygen att utveckla en näring med stor tillväxtpotential, samtidigt som vi värnar om vår natur, vårt kulturarv och lokalsamhällena, säger Mona Glans, regional utveckling, Region Blekinge.
- Nästa steg är att ta fram konkreta handlingsplaner och samla hela besöksnäringssystemet kring genomförandet av strategin, fortsätter Visit Blekinges VD Fredrik Jenfjord.