Nyheter och pressmeddelande

Högt tryck har lett till nya arbetssätt inom psykiatrin i Blekinge
De senaste åren har antalet besök för adhd och liknande tillstånd ökat kraftigt i såväl Blekinge som i resten av landet. Det visar den nya rapporten Psykiatrin i siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR. För att möta de ökade behoven har Region Blekinges vuxenpsykiatri tagit fram nya arbetssätt som gör att patienterna kan få hjälp i ett tidigare skede.
Mellan 2022 och 2024 ökande antalet besök för adhd och liknande tillstånd inom vuxenpsykiatrin i Blekinge från drygt 8 000 besök per 100 000 invånare till nära 13 000 besök.
Det innebär att adhd och tillstånd i det spektrumet nu är den vanligaste besöksorsaken inom vuxenpsykiatrin i länet. Därmed är det en vanligare anledning till att man besöker psykiatrin än depression vilket länge har varit den vanligaste besöksorsaken. Det visar siffror från SKR:s rapport Psykiatrin i siffror som presenteras idag tisdag.
Stor utmaning
-Det är en stor utmaning för oss, men vi har arbetat hårt med att anpassa oss för att kunna möta det ökade behovet. Vi har bland annat tydliggjort processen kring neuropsykiatriska utredningar vilket har lett till förändrade arbetssätt för utredning och behandling, säger Carina Söderholm, verksamhetschef för den länsgemensamma psykiatrin i Region Blekinge.
Nya arbetssätt
Andra exempel på förbättringar som gjorts för att möta de ökade och förändrade behoven är att cs-mottagningen i Karlskrona (en mottagning för vuxna med läkemedel för adhd) har börjat följa upp läkemedelsbehandlingen digitalt via en app. Det sparar både tid och resurser som i stället kan läggas på andra insatser. Det innebär en smidigare och snabbare process för patienterna.
-När trycket ökar behöver vi hitta sätt att effektivisera verksamheten och där upplever vi att vi är på rätt väg, säger Carina Söderholm.
Utvecklingsarbetet fortsätter
Nu fortsätter utvecklingsarbetet inom psykiatrin i Blekinge med fokus på bland annat ätstörningsvården och fortsatta insatser för att stärka det suicidpreventiva arbetet. I det förstnämnda handlar det om att fånga upp patienterna tidigare och vända processen. Först specialistvård och sedan öppenvårdsinsatser i stället för tvärtom. Arbetet med denna omställning pågår just nu
Förebygga suicid
När det gäller det förebyggande arbetet vid suicid har Region Blekinge infört en digital triagering som sker på den psykiatriska akutmottagningen. Det har även bildats ett akutteam med djupare kunskaper om att möta den här typen av patienter. Andra insatser är ytterligare kompetensutveckling för utbildningsläkare som ska arbeta inom psykiatrin.
-Vi precis som resten av landet står inför många utmaningar, men också många möjligheter. Genom att fortsätta investera i utbildning och innovation kan vi skapa förutsättningar för att alla ska få tillgång till den vård och det stöd de behöver, säger Carina Söderholm.
Vuxenpsykiatrin i Blekinge:
- Upptagningsområde på cirka 158 000 invånare varav cirka 127 000 är 18 år och äldre.
- Organiserad i tre basenheter:
- Vuxenpsykiatrin öst med mottagning, mellanvård och dagvård i Ronneby och Karlskrona. I Karlskrona finns även en heldygnsavdelning med 15 vårdplatser.
- Vuxenpsykiatrin väst har en mottagning, dagvård och en heldygnsavdelning med 13 vårdplatser i Karlshamn. Mottagningar finns även i Sölvesborg och Olofström.
- Den tredje basenheten har ett länsövergripande uppdrag och omfattar den psykiatriska akutmottagningen, mottagningar för sexologi, ätstörningar (inklusive dagvård), beroendevård och minnesenhet för demensutredningar och kognitiv svikt.
- Inom heldygnsvården finns även en avdelning med åtta platser för beroendevård, en avdelning med sex vårdplatser för psykiatrisk akutvård och en med fyra vårdplatser för psykiatrisk intensivvård.
Psykiatrin i siffror:
- Psykiatrin i siffror är en årlig rapport från SKR som kartlägger vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin samt rättspsykiatrin.
- Kartläggningen omfattar bland annat regionernas resurser för öppenvård och heldygnsvård i form av vårdplatser, patientbesök, vårddagar, personal och kostnader.
- Syftet är att stimulera utveckling av vården.