Nyheter och pressmeddelande

Ambulansförare i en ambulans.

Så stärker Region Blekinge beredskapen under Sweden Rock

Under årets största evenemang i Blekinge höjer regionen beredskapen för att kunna hantera olika typer av händelser. Det innebär bland annat att ambulansverksamheten förstärks och att hälso- och sjukvården vidtar åtgärder för att säkerställa den katastrofmedicinska förmågan.

Under en vecka i juni intar runt 40 000 personer Sweden Rock festival i Norje, Sölvesborg. Det gör festivalen till den mest välbesökta i landet, vilket ställer stora krav på säkerheten och på hälso- och sjukvården i Blekinge. Detta gäller särskilt med anledning av det osäkra omvärldsläget.

- Vi höjer alltid beredskapen under Sweden Rock som är ett stort evenemang. De senaste åren har vi behövt göra ytterligare åtgärder kopplat till säkerhetsläget, säger Henrik Magnell, säkerhetsstrateg i Region Blekinge.

Det är också ett evenemang med många inblandade aktörer.

- Utöver arrangören själva är det myndigheter, SOS Alarm, kommun, räddningstjänst och frivilligorganisationer som alla gör ett fantastiskt arbete för att festivalen ska kunna genomföras på ett bra sätt och samtidigt ha en förberedelse för om något skulle inträffa, säger Henrik Magnell.

Förstärkningar inom flera områden

För Region Blekinge handlar det om flera olika åtgärder för att höja beredskapen, bland annat i form av förstärkt tjänsteman i beredskap, tib. Under veckan har regionen även aktiverat kommunikatör i beredskap, kib, för att vid behov snabbt kunna få ut nödvändig och relevant information.

Hälso- och sjukvården gör förstärkningar genom att bland annat ha sjukvårdsledare från ambulansorganisationen på plats, förstärkningsresurser som förflyttas inom länet och beredskapsläkare som är i tjänst dygnet runt.

Akutvård och krisstöd

Regionen har också förstärkt ambulansorganisationen med extra resurser och akutvård finns på plats samtliga dagar. Andra exempel på insatser är att primärvården höjer sin kapacitet och att psykiatrin säkerställer möjligheten att erbjuda krisstöd.

- Vi stärker även den strategiska ledningen för regionen som helhet och har en krisledning som är redo. Förutom våra egna insatser har vi en väl fungerande samverkan med andra aktörer som vi är väldigt stolta över, säger Henrik Magnell.

Möjlighet att testa

Han är en av dem som kommer att vara i tjänst under festivalen och har varit det under flera år.

- Det brukar vara ett lugnt evenemang med lågt skadeläge. Men vi ser även detta som en möjlighet att öva och testa vår katastrofmedicinska beredskap på ett bredare plan och det är alltid värdefullt, säger Henrik Magnell.

Hittade du informationen du sökte?