Aktuellt om regional utveckling

En närbild på en blå flagga med Region Blekinges logotyp mot en klarblå himmel.

Blekinge på topp-tio-listan för innovativa regioner i EU

Skåne-Blekinge klättrar från plats 17 till plats 9 på listan över de mest innovativa regionerna i EU. Det framgår av en nyligen släppt rapport från EU-kommissionen.

Vartannat år mäter EU-kommissionen innovationsgraden i 240 regioner i 22 EU-länder. Resultaten publiceras i rapporten ”Regional Innovation Scoreboard” som mäter innovationsklimatet genom ett antal indikatorer. Det handlar till exempel om privata och offentliga investeringar i forskning och innovation, livslångt lärande, sökta patent och hållbarhet. Skåne-Blekinge (Sydsverige i EU:s regionsuppdelning) klassas som en innovationsledande region och placerar sig på en andra plats bland de svenska regionerna. Stockholm ligger på första platsen som den mest innovativa regionen, i såväl Sverige som i Europa. Den danska Huvudstadsregionen, som är en viktig partner inom Greater Copenhagen-samarbetet, återfinns på fjärde plats.

Utbildning och digitala färdigheter
Jämfört med EU uppvisar Skåne-Blekinge styrkor inom flertalet områden, till exempel inom utbildning och digitala färdigheter. Jämfört med resten av Sverige ligger Skåne-Blekinge också bra till när gäller offentliga investeringar i forskning och innovation, men presterar å andra sidan något svagare vad gäller investeringar från näringslivet.

Region Blekinge satsar på innovation, forskning och smart specialisering
Blekinge innovationsråd är ett rådgivande expertorgan med uppdraget att stödja Blekinge i innovationsarbetet. De har bland annat varit delaktig i Blekinges strategi för smart specialisering vilken den regionala utvecklingsnämnden beslutade om våren 2021. Blekinges arbete med smart specialisering landar i tre huvudsakliga specialiseringsområden. Genom att mobilisera inom dessa specialiseringar skapas förutsättningar för utveckling och spets och som även ger spridningseffekter även till andra områden.

Vad gäller forskning och utveckling (FoU) ligger Blekinges på tredje plats över de regioner i Sverige som satsar mest på FoU, vilket är en viktig del av utvecklingsstrategin för Blekinge.

Läs mer om Region Blekinges innovationsarbete och smart specialisering

Läs hela rapporten för 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs rapporten för Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hittade du informationen du sökte?