Aktuellt om regional utveckling

Globala samhällsutmaningar diskuterades på EU-konferens i Blekinge

Igår, den 13 juni 2023, hölls den stora EU-konferensen i Ronneby där medarbetare från regional utveckling medverkade tillsammans med representanter från hela Europa.

Temat för dagen var ”EU Missions”, så kallade EU-uppdrag. De fem uppdragen syftar till att lösa flera av de stora samhällsutmaningar vi står inför och föra samman det som sker inom akademi, forskning och innovation med samhället i stort. Målet är att leverera konkreta resultat till 2030.

Under dagen delade alla medlemsländer med sig av sina erfarenheter av att arbeta med risker som ett förändrat klimat för med sig. Det lyftes intressanta insatser för hur de ska kunna arbeta på ett bättre sätt med klimatanpassningen i våra samhällen.

Ett bättre samarbete

Målet för dagen var att utvärdera nuläget och att diskutera vad som behöver ändras framåt, med fokus på bättre samarbete lokalt, regionalt, nationellt och på en EU-nivå.

Erika Augustinsson, innovationsstrateg, leder Region Blekinges arbete med innovation.

– Blekinge kunde verkligen visa upp sig från sin allra bästa sida under dagen. Både genom att vi fick berätta för alla deltagarna om det pionjärarbete vi just nu gör på området klimatanpassning, men också för att det var strålande sol vilket gav extra god stämning, berättar hon.

Region Blekinge arbetar aktivt med uppdragen

Region Blekinge var den första svenska regionen att underteckna ett av uppdragen, som handlar om klimatanpassning. Blekinge är även den enda svenska regionen som aktivt jobbar med uppdragen i vår innovationsstrategi. Det är detta arbete som resulterade i en förfrågan från EU-kommissionen om Blekinge ville stå som värd för konferensen.

Konferensen samlade deltagare från alla Europas regioner, forskningsaktörer och andra organisationer som på olika sätt arbetar med klimatanpassning och EU:s uppdrag.

Hittade du informationen du sökte?