SPOK Blekinge -
samtida produktion och konsumtion

SPOK Blekinge vill förenkla för formgivare och designers i länet att hitta lokala tillverkningsmöjligheter och stimulera till utveckling av konst och design i gamla och nya material - allt från slöjd till industri.

SPOK (samtida produktion och konsumtion) är ett koncept som drivs av Form/Design center Malmö. Komplicerade och onödigt långa tillverkningsled låg till grund för idén. Konceptet SPOK innebär att tillverkande företag presenteras på en webbplats där formgivare och designers fritt kan söka nya material och samarbetspartners.

Att skapa en produkt i en del av världen, för att tillverka den i en annan del av världen och slutligen sälja i en tredje del, det kändes så fel. Jenny Nordberg, grundare SPOK Skåne.

SPOK lanseras i Blekinge

Blekinge är bland de första regionerna att etablera SPOK när konceptet nu blir nationellt. Under våren 2021 lanserades SPOK Blekinge och blev därmed en del av det nationella nätverket och den digitala plattformen.

SPOK Blekinge drivs av Region Blekinge i samarbete med Techtank. Förhoppningen är att stärka företagen och regionen genom att kartlägga, samla och sprida kunskap om hållbara och lokala tillverkningsmöjligheter.

SPOK Blekinge utgår från länets styrkor och unicitet, detta genom att lyfta möjligheter som ligger nära, skapa hållbara kedjor hela vägen samt bidra till intressanta samarbeten mellan tillverkare och kreatör.
Hösten 2021 görs en utställning med de första SPOK Blekingeprodukterna som producerats i länet.

SPOK Blekinges testpanel

Under våren 2021 har nio stycken företag, inom form och design i Blekinge, utforskat och testat konceptet SPOK. Företagen har testat alla steg i processen, från idé till färdig produkt. Resultatet kommer att visas i Utställningen för SPOK Blekinge under hösten och våren 2021/2022.

Medverkande företag och de nya produkterna presenteras bland annat här. Mer info om utställningen kommer inom kort.

Collage
Hjälpte informationen på sidan dig?