Smarta bygder

Region Blekinge och samtliga kommuner i Blekinge gör nu en bred ansats för att främja tillgången till service och en attraktiv platsutveckling med fokus på Blekinges olika landsbygder. Detta görs med stöd av Europeiska Jordbruksfonden för landsbyggdsutveckling.

Bild på spel med spelpjäser från metoden Smart bygder

Om projektet "Stärkt regionalt servicearbete"

I Blekinge har det funnits god tillgång till lokal service på landsbygden inom samtliga kommuner, men nu ser vi att butiker i större utsträckning läggs ner eller läggs ut till försäljning. Det sker omfattande förändring, där stormarknaderna tar allt större marknadsandelar och butikerna på landsbygden utgörs i större grad av kompletteringshandlande. Det är ett betydande utvecklingsarbete som behövs för att göra Blekinges landsbygd till en ännu bättre plats att bo, leva, verka och besöka. Behoven skiljer sig i vissa avseenden mellan kommunerna, men det handlar både om grundläggande behovav dagligvaror och drivmedel på vissa ställen, men även bättre kommunikation, paketförmedling, tillgäng till bredband, kulturutbud och mötesplatser för en attraktiv livsmiljö saknas på flera orter.

Servicepunkter som utgör strategiska noder är en viktig parameter som behöver utvecklas för att skapa en hållbar utveckling på landsbygden. Detta är något som kommer att ske i nära samverkan med Länsbygderna det som här beviljats projektmedel för en analys äv vilka servicepunkter som finns och som behöver utvecklas. Vi behöver mer kunskap kring vad som efterfrågas för service runt servicepunkten – för att mot kundens behov. När vi vet vad de vill behöver vi samverka på alla nivå er för att försöka uppfylla detta.

Kollagebild med en traktor, en delidisk, en trägubbe och man med grönsaker

Digitaliseringens möjligheter

Se filmen "Så får vi service att funka i hela landet" av Tillväxtverket

Vad är egentligen Smarta landsbygder?

Den här filmen från European Network for Rural Development ger en bra inblick i vad begreppet Smarta landsbygder (Smart Villages) handlar om.

Obemannade livsmedelsbutiker

Små livsmedelsbutiker med ett bassortiment på ställen där det behövs som mest. Butikerna har öppet dygnet runt och är obemannade. Man betalar snabbt och enkelt genom snabbscanningkassor och Bank-ID.

Se här tre alternativ på obemannade butiker:

EU logga för jordbruksfonden i färg. Blå flagga med gula stjärnor.
Hjälpte informationen på sidan dig?