Lärare Blekinge Jazz and World 2024

Unit

Foto: Niclas Höglind

Unit

Unit är anställda musiker på Musik i Blekinge och en väletablerad duo, som ständigt söker nya musikaliska utmaningar. Duon består av Niclas Höglind på gitarr och 8-strängad gitarr och slagverkaren Kristofer Johansson. Under sina 25 år har de gjort närmare 4000 konserter och workshops. Förutom en stark förankring i det lokala musiklivet har Unit hunnit spela tillsammans med större delen av den svenska jazzeliten, men också turnerat med utländska gäster som Gary Thomas, Mitchel Forman, Maucha Adnet, Leni Stern, Russell Gunn & Glenn Ferris.

Niclas är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har en Master of Jazz från University of North Texas. Kristofer har studerat på jazzlinjen på Fridhems folkhögskola i Svalöv och var därefter en av Malmös flitigast anlitade jazztrummisar och ingick i bl a Johan Leijonhufvuds trio.

Lars Jansson

Lars Jansson är en av Nordens mest namnkunniga och uppskattade pianister och kompositörer. I bagaget har han mängder av inspelningar i eget namn och turnerar regelbundet i hela världen. Lars har också varit professor i 5 år i Danmark på musikkonservatorierna i Århus och Esbjerg och 2022 fick han emottaga Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris med motiveringen. ”För ett konstnärsskap av stor betydelse för den svenska jazzen”.

”Pianisten Lars Jansson tilldelas Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris för sin gärning som jazzmusiker och kompositör samt som en förnyare av pianotrions traditioner, format och uttryck. Lars Jansson är en kreativ och starkt särpräglad musiker vars utmejslade och artikulerade fraserande och kompositioner interagerar på de djupaste konstnärliga plan. Han har skapat ett eget personligt språk och uttryck där arkitektonisk balans och improvisatorisk nyfikenhet har bildat skola för generationer av pianister.”

Porträtt av Lars

Foto: Niclas Höglind

Porträtt av Jerker

Jerker Lindström

Jerker Lindström startade eget band 1994. Den sextetten finns att höra på skivan Deliberate sounds. Han spelade sedan in två skivor till. Jerker Lindström Projekt och slutligen storbandsskivan April in Täby. Alla skivor är eget material och fick lysande recensioner. Han har varit frilans och drivit egna projekt sedan dess. Improvisation har alltid varit ett starkt intresse och han har ägnat mycket tid åt att förkovra sig i detta samt undervisat på både Södra Latin i Stockholm, musikhögskolan i Stockholm för närvarande på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Alltid med tonvikt på improvisation.

Filip Jers

Filip Jers(född 1986) är en internationellt erkänd munspelare med ett brett musikaliskt spektrum och var den första munspelare att studera vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, vilket resulterade i en masterexamen 2011.

Han turnerar flitigt i Sverige och utomlands och har besökt över 40 länder i Europa, Nordamerika, Asien och Afrika. Han har spelat på alla möjliga scener – alltifrån jazzklubbar i Tokyo, skolkonserter i Västafrika, stadsfestivaler i Sydkorea, munspelsfestivaler i USA och lantmännens dag i Finland.

Filip Jers älskar nya samarbeten och genreöverskridande projekt och har samarbetat med artister från olika genrer till exempel Benny Andersson, Timbuktu, Tomas Ledin, Jan Lundgren, Monica Dominique, Jill Johnson och Lill Lindfors. Han har jobbat som solist med flera jazzensembler och storband och även varit solist med stråkensemblerna Musica Vitae och Camerata Nordica. Filip Jers har även tagit privatlektioner samt ätit glass med Toots Thielemans.

Porträtt av Filip

Foto: Lars Löfvendal

Porträtt av Malin

Foto: Petter Cohen

Malin Foxdal

Malin Foxdal är en gränsöverskridande sångerska, med rötterna i den svenska folkmusiken. Med sin starka sceniska närvaro och uttrycksfulla sång har hon etablerat sig som en artist med allt från visor till berättarteater och konstmusik på repertoaren. Som artist under eget namn tar hon sig an den svenska folkmusiken och visan på ett nytt sätt, med influenser från amerikansk och keltisk folkmusik och blues. Det har resulterat i två skivor, vilka mötts av lysande recensioner och den tredje släpps 2012. Malin har turnerat i Europa, USA och Asien och samarbetat med artister som Peter Carlsson & Blå Grodorna, Sofia Karlsson, Kalle Moreus. Malin undervisar även, bl a vid Musikkonservatoriet i Falun och Malungs folkhögskola. Hon samarbetar ofta med körer över hela landet och sedan några år leder hon också en egen folkmusikkör i Stockholm.

Anders Hagberg

Anders Hagberg är flöjtist, saxofonist, kompositör, professor i musikalisk gestaltning/improvisation.
Improvisation och gränsöverskridande samarbeten är kännetecknande för Anders, och hans projekt inkluderar ofta musiker från olika genrer och kulturer samt även andra konstformer såsom dans och bild.
Anders har turnerat över hela världen med grupper som Yggdrasil, Mynta och egna band, samt med musiker som Marilyn Mazur, John Tchicai mfl. Hans internationella samarbeten inkluderar artister från Indien, Mellanöstern, Japan, Brasilien, Västafrika, USA, Sydkorea m.fl.

Han har skrivit musik till filmer och dansföreställningar och gjort många album i eget namn som fått grammis-nomineringar och priser. Han är aktuell med sin grupp Melodic Melange som inkluderar musiker från Mellanöstern och Norden samt det nya soloalbumet Trust.

Som professor i musikalisk gestaltning/improvisation vid Högskolan för Scen & Musik, Göteborgs Universitet är han engagerad i undervisning, handledning och konstnärlig forskning och utveckling.

Porträtt av Anders
Porträtt av Jonas

Jonas Castell

Jonas Castell har från tonåren spelat i många olika sammanhang, pop, rock, funk, jazz. I början av 90- talet gick han på jazzlinjen på Skurups folkhögskola. Därefter blev det Individuell Musikerutbildning – Jazz på Musikhögskolan i Malmö. Från 1998 tjänstgjorde han som musiker på Musik i Blekinge. Efter några år fortbildade han sig till lärare på Malmö Lärarhögskola och har jobbat som musiklärare på gymnasiet. Sedan något år är han nu frilansande musiker på heltid. Utbildning: Jazzlinjen på Skurups folkhögskola, Musiker vid Musikhögskolan i Malmö, Lärarhögskolan i Malmö. Undervisar för närvarande på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö.

Emilia Amper

Emilia Amper vann norska Spellemannsprisen 2010 för bästa klassiska album och blev nominerad till två amerikanska Grammy Awards tillsammans med TrondheimSolistene, Gjermund Larsen och 2L och albumet In folk style. Samma år korades Emilia till världsmästare i nyckelharpa och tilldelades Kungliga Musikaliska Akademins nationella stipendium. 2011 nominerades hon till Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan. Sedan hösten 2011 arbetar Emilia heltid som frilansande musiker, sångerska, kompositör och lärare.

I december 2012 släpptes hennes kritikerrosade solodebut Trollfågeln på anrika klassiska skivbolaget BIS Records, med traditionell och egenkomponerad folkmusik för nyckelharpa, vokal, folkmusikensemble och stråkkvintett. Trollfågeln blev i början av 2013 nominerad till både en Grammis, Manifestpriset och till Årets utgåva på Folk- och världsmusikgalan. Emilia vann Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan, och RESiDANS-projektet (där Emilia medverkar som musiker i föreställningen Dans med vuxna) vann Årets Tvärspel.

Porträtt av Emilia
Porträtt av Dan

Dan Knagg

Dan Knagg är multiinstrumentalist, med sång och slagverk i fokus, och har verkat som frilansmusiker de senaste tio åren inom främst folk-och världsmusikgenren. Han är utbildad sångpedagog och musiker (slagverk) vid Musikhögskolan i Malmö. Han har varit aktiv i band som Alla Fagra, Tarabband, ODE, Emilia Amper Band med flera. Parallellt har han jobbat som teatermusiker och regissör och deltagit i ett tiotal produktioner för barn och unga.

Hittade du informationen du sökte?