AIR Blekinge

AIR Blekinge har sedan 2017 varit ett residens för bildkonstnärer, under 2025 kommer residenset att vara basen för ett tvärsektoriellt samarbete. Residenset arrangeras i höst av Konst i Blekinge, Slöjd i Blekinge och Musik i Blekinge.

AIR Blekinge 2025

Grattis till Malin Lobell, Elin Sundström och Johan Lundberg

Vi är stolta över att berätta vilka kulturskapare som är utvalda till AIR Blekinge hösten 2025. De arbetar inom varsin disciplin: konst, konsthantverk och musik och de har alla en gedigen erfarenhet av och ett starkt intresse för gränsöverskridande samarbeten.

I höst kommer de att utforska och utveckla samarbeten mellan olika kulturformer och arbeta utifrån det övergripande temat lera i en bred och experimentell bemärkelse.

Vi är också mycket glada att berätta om att det nya samarbetet kring ett konstnärligt residens inom de gestaltande områdena konst, slöjd och musik har sin premiär på samma gång.
Platsen för residenset är det nystartade Saxemara Seaside Studios i Ronneby kommun som drivs av musikern John Dunsö. Residenset erbjuder tid, plats och resurser för skapande och samskapande. Saxemara kustby ligger i Ronneby kommun och här finns bl.a. Gribshundens förlisningplats vid den närbelägna stranden, det anrika Saxemara båtvarv och Stora Ekön.

Det som har valts ut är:

Malin Lobell

Malin Lobell har ett tvärdisciplinära förhållningssätt till både material och samarbeten. Hennes arbete med lera som en levande, kulturell resurs står i linje med residensets fokus och gör henne väl rustad att bidra till ett utforskande av lera som både material och kulturellt arv.

Malin har en lång erfarenhet av att arbeta med jorden och dess underliggande mikrober, vilket ger ett perspektiv som går bortom det mänskliga och belyser hur vi samverkar med naturen på en djupare nivå. Hennes tvärdisciplinära samarbeten visar på en förmåga att förena konst, forskning, historia, ekologi och naturvetenskap.

Elin Sundström

Tillsammans med naturens material och keramiska element undersöker Elin platsens omgivningar i sin praktik. Hon har utvecklat en metod för att fråga landskapet vad hon ska göra på den plats hon befinner sig på och strävar efter att lämna så lite miljöavtryck som möjligt efter sig.

Genom AIR Blekinge vill hon sammanföra sin metod att lyssna in en plats med andra kulturskapares praktiker och se vad som uppstår.

Johan Lundberg

Johan Lundberg arbetar med en innovativ konstnärliga metod, där han närmar sig ljud som ett skulpturalt material. Hans arbete, som präglas av en experimentell och interdisciplinär ansats, passar väl in i residensets ambition att utforska gränsöverskridande samarbeten.

Genom att likställa sitt kompositionsarbete med en skulptural process – där ljud bearbetas och mejslas fram likt en lerklump – erbjuder Lundberg ett nytänkande perspektiv på ljudkonst och musikskapande. Hans intresse för lera både som metod och som ett potentiellt ljudalstrande medium öppnar upp för spännande konstnärliga undersökningar inom AIR Blekinge.

Vidare visar Lundbergs starka engagemang för kollektivt och demokratiskt skapande en vilja att utforska samarbete, dialog och kunskapsutbyte på djupet.

 

Kulturskaparnas egna motiveringar:

Malin Lobells motivering

” I projekttiteln finns ett omsorgsarbete, ett undersökande som både kan inkludera gräva bakåt och djupt för att kunna ha en grund att stå på för att tänka framåt. Att inte glömma historien. Att minnas, om arv. Jag vill också lyfta andra än mänskliga perspektiv - Vem, vilka bor i leran? Vilka finns i markerna intill? Hur ser livsmiljön ut för de underjordiska i den Blekingska lerjorden? Hur samarbetar mikroberna, mineralerna, det organiska med oss kulturaktörer som stoppar händerna i leran? Hur kan de inkluderas i berättelser och gestaltning?

Att gräva i det lokala är också att ta vara på resurser och lyssna till de som känner platsen. Jag längtar till leran, både som miljö och som material som följt mänsklig utveckling (och jag tänker nog främst genom kvinnan behållaren, samlandet i det vardagliga beskrivet i Ursula le Guins The Carrier Bag Theory of Fiction.) Jag längtar alltid efter tvärdisciplinerade samarbeten. Jag har grävt i jorden. Ibland har den bestått av lera, ibland sand. Om jorden inte funnits har jag varit med och byggt upp den tillsammans med både människor och andra än människor som samarbetspartners. I gruppen här som sammanförs- konsthantverkaren, musikern/kompositören och konstnären hoppas jag kunna tillföra performativa metoder och ceremonier och att vi kan lära av våra olika praktiker. Och det finns även en Bägarlav som kanske vill göra sig hörd och synlig.”

www.malinlobell.se

 

Elin Sundströms motivering

” Efter min utbildning inom keramikkonst har jag rört mig ut i det vidgade fältet, och jobbar idag ofta utomhus med platser i naturen, i en vidare konstnärlig praktik. Jag använder både keramiska element och andra material, ofta de jag finner på den plats jag arbetar med. Flera av mina projekt har utforskat rå lera (både uppgrävd lokal lera och ”vanlig” köpt) som material, uttryck och meningsskapande element, en sorts ur-massa. Min önskan har även varit att lämna så litet miljöavtryck efter mig som möjligt. Att få fortsätta utforska möjligheterna i samarbete med andra vore fantastiskt. Jag är mycket intresserad av att arbeta med lokal lera, då det rimmar med min praktik.

Jag har utvecklat en metod för att fråga landskapet vad jag ska göra på den plats jag ska jobba med. Det handlar just om att gräva där vi står. Att lyssna in det landskap vi befinner oss i och även be det om råd, som människor gjort i alla tider. Genom att använda min egen kropp som del av landskapet förs element av rörelse in. Jag skulle gärna vilja sammanföra min metod att lyssna in en plats med andra kulturskapares praktiker och se vad som uppstår. Mitt arbete är ofta oförutsägbart eftersom jag tar in impulser utifrån, och jag är mycket nyfiken på vad som skulle hända i mötet med andras arbete. Jag kan t ex föreställa mig ett performance med lokal lera, i samarbete med övriga kulturskapare.

Tidigare har jag samarbetat tvärdisciplinärt med fransk-iriska konstnären Marguerite Minnot Thomas, som är fotograf. Vi möts i gemensamt performativt utforskande av relationen mellan människa och den icke-mänskliga omgivningen, baserat i vandringen som metod. Vi har hittills ställt ut vårt projekt i Uppsala, där publiken också fick vara medskapare i realtid genom att teckna sina egna minnen av vandring.”

www.elinsundstrom.net

 

Johan Lundbergs motivering

“Jag är en kompositör, musiker och ljudkonstnär som tillämpar en skulptural process i mitt skapade där jag - istället för lera - närmar mig ljud som råmaterial. Jag samlar oftast en stor mängd inspelningar som jag utgår ifrån för att sedan bearbeta, forma om och mejsla ut ett slutligt resultat. I likhet med arbetet i lera utgår jag ifrån ett större, oformligt

råmaterial och genom reduktion och omarbetning känner jag mig fram mot form och gestaltning. I det övergripande temat lera så ser jag själva metoden, det skulpturala kompositionsarbetet, som kärnan i processen.

Låt oss kalla det en sonisk lerklump. Med det sagt så är jag väldigt nyfiken på den faktiska lerans potential som ljudalstrande medium.

Tankarna går snabbt mot gökar, okarinor och flöjter - instrument som aktiveras av luft. Men vilka andra, nya instrument kan man föreställa sig? En hjärtefråga i mitt konstnärskap och ett övergripande tema för de sammanhang jag söker mig till i är ett kollektivistiskt och demokratiskt

arbetssätt, både i och utanför musiken, där helhetsintrycket av den slutgiltiga produkten väger tyngre än individuella prestationer. Därför skulle det kännas väldigt meningsfullt att inom residenset laborera med samarbeten gränsöverbryggande, 'genretrotsande' och interdisciplinärt. Det skulle vara väldigt intressant att undersöka potentialen i samarbeten

mellan mig som tonsättare i mötet med konsthantverkare och slöjdare för

att hitta nya arbetsformer och utveckla kunskapsutbyte mellan olika medier.”

www.lundbergmusic.com

Malin Lobell

Elin Sundström

Johan Lundberg

Hittade du informationen du sökte?