Kollage med bild på folk i ett magasin, en klocka och en person som vrider en gren

Kulturarv i Blekinge

Region Blekinge arbetar aktivt med att lyfta fram och tillgängliggöra kulturarvet i Blekinge, att samla aktörer inom kulturarvet för samverkan samt utveckla den pedagogiska verksamheten.

Se information om Kulturarvsforum den 19 oktober längst ner på den här sidan

Upptäck Blekinges historia i ord, bild och film. På dessa sidor hittar du exempel på källmaterial från Blekinge och tips på hur du kan leta historiskt källmaterial på nätet på egen hand.

Sidan är en digital lärresurs med målet att samla merparten av alla bra och fria digitala källor till Blekinges historia.

Kulturarv i Blekinge har även en Youtubekanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ett Facebook-konto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kulturarv i Blekinge är ett samarbete mellan

Blekingearkivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Blekinge museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Slöjd i Blekinge,  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KULTURARVSFORUM 19 oktober 2023

- årets tema: Kulturarv och entreprenörskap

Plats: Kreativum Science Center, Karlshamn

Moderatorer: Ulrika Wilke, Region Blekinge och Sofie Andersson, Schvung Karlshamn

Program eftermiddag

13:00-13:10 Välkommen

13:10-14:00 Förnyelse utan att förlora kulturell integritet

Marina Jogmark, Jasmina Beharic och Katarina Ellborg, Linnéuniversitetet

Presentation och diskussion kring möjligheter, utmaningar och överväganden som kulturarvsaktörer ställs inför i sina strävanden att förnya sina verksamheter samtidigt som de upprätthåller sin kulturella integritet.

14:00-14:30 Vad händer ute i länet?

Exempel på innovativa verksamheter som pågår i Blekinge just nu.

14:30-15:00 Fikapaus

15:00-15:50 Lyft er ekonomi

Pelle Filipsson, arbetslivsintendent för finansieringsfrågor, Arbetets museum

Hur kan kulturarvsaktörer stärka sina värdeerbjudanden och därmed sina ekonomier? Besöksnäring, entreprenörskap och starka bidragsansökningar trimmas genom verktyg och metoder som Pelle undervisar om.

15:50-16:05 Kulturarvspriset 2023

16:05-16:15 Ulrika Wilke och Sofie Andersson sammanfattar dagen

Praktisk information

Program förmiddag (valbart)

10:00 – 12:00

På förmiddagen erbjuds prova på-aktiviteter på Kreativum. Detta innebär ingen kostnad för dig som är besökare på Kulturarvsforum, men du behöver anmäla dig.

Lunch

Det finns möjlighet att äta lunch på Kreativum. Lunchen bekostar du själv och du behöver anmäla att du tänker äta lunch. Det kommer inte finnas möjlighet att beställa lunch på plats om du inte har anmält innan. Observera att anmälan till lunch är bindande.

Anmälan:

Deltagande i Kulturarvsforum är kostnadsfritt, men du behöver anmäla dig. Det gör du genom att maila sigrid.oldenburg@regionblekinge.se

Ange i anmälan om du även deltar i förmiddagens workshop på Kreativum och om du vill förbeställa lunch, ange eventuell specialkost.

Sista anmälningsdag 5 oktober

Kulturarv i Blekinge är Blekingearkivet, Blekinge museum, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Slöjd i Blekinge i samverkan

Hjälpte informationen på sidan dig?