- Startsida
- Regional utveckling
- Trafik och samhällsplanering
- Samhällsplanering
- Gestaltad livsmiljö
Gestaltad livsmiljö
Gestaltad livsmiljö är en ny samlad politik som antogs 2018 av Sveriges Riksdag. Det handlar om det som finns omkring oss: bostäder, arbetsplatser, skolor och sjukhus, men också det offentliga rummet med parker, gator och torg.
Gestaltad livsmiljö handlar om hur arkitektur, form, design, konst och kulturarv på olika sätt formar samhället och invånarens vardag, och hur de kan bidra till att lösa och diskutera samhällets utmaningar.
Genom vårt offentliga uppdrag att driva vård- och omsorg, kollektivtrafik och regional utveckling för det allmänna, har regionerna ett ansvar att verka för en god livskvalitet för alla medborgare. Det som påverkar den fysiska livsmiljön - platserna och hur dessa hänger samman - blir då också relevant att arbeta med. En region arbetar både direkt och indirekt med att forma eller skapa förutsättningar för en god livsmiljö för invånarna.
Ny regional utvecklingsstrategi, kallad Växtplats Blekinge, pekar ut behovet av att utveckla attraktiva, hållbara och väl gestaltade livsmiljöer utifrån Blekinges unika förutsättningar. Även i den regionala kulturplanen för Blekinge lyfts vikten av gestaltad livsmiljö in.
Region Blekinge arbetar sedan 2022 tvärsektoriellt både internt inom regionens verksamheter och externt med externa aktörer, med experter från exempelvis Boverket, Länsstyrelsen Blekinge, Riksantikvarieämbetet, FormDesign Center och Institutionen för Fysisk Planering på Blekinge Tekniska Högskola. I den interna referensgruppen inom Region Blekinge finns representanter från bland annat Folkhälsa, Regionfastigheter, Regional utveckling samt Kultur och Bildning.
Fokus framöver
Under 2025 erbjuds kommunerna ett processtöd inom Gestaltad livsmiljö som kan inbegripa specifika och aktuella ärenden; utmaningar och dilemman; platsutveckling och helhetslösningar kring gestaltning i kommunerna. Tjänstepersoner i Region Blekinges arbetsgrupp samt intern och extern expertis kommer att bjudas in till en tankesmedja kring det aktuella projektet. Se erbjudandet om stöd under Vidare information.
Tidigare insatser
Under hösten 2024 arrangerades en utbildning för att höja kunskapen bland politiker och tjänstepersoner inom offentlig sektor. Utbildningen ”Gestaltad livsmiljö - från politik till praktik” leddes av Åsa Mårtensson, processledare inom Gestaltad livsmiljö. Utbildningen syftade till att höja kunskapen och öka medvetenheten om en omsorgsfull gestaltning av våra livsmiljöer. Utbildningen varvas av kunskapspass, inspirerande exempel och gemensamma samtal för ett utforskande och lärande inom området tillsammans. Dagen var ett första steg att komma närmare en realisering av att arbeta tvärsektoriellt.
I september 2023 den arrangerades en regional konferens om Gestaltad livsmiljö som avslutning på Karlshamns årliga Arkitekturvecka. Konferensen var ett samarbete mellan Region Blekinge och Karlshamns kommun. Konferensen bjöd på inspiration, olika perspektiv, insikter och kunskap, samt ett stort engagemang från både talare, panel och åhörare. Efter konferensen arrangerades ett fördjupningspass i samarbete mellan Region Blekinge och Institutionen för Fysisk Planering på Blekinge Tekniska Högskola. Se inspelning nedan.
Hösten 2023 lanserades en publikation om Gestaltad livsmiljö. Med publikationen vill Region Blekinge inspirera och höja kunskapen kring betydelsen av en medveten och omsorgsfull gestaltning av våra livsmiljöer. Publikationen finns att läsa längst ner på sidan.
Övriga insatser de senaste åren har varit föreläsningar och workshops för tjänstepersoner och politiker i kommun, region eller inom statlig myndighet med fokus på frågor inom planering, stadsbyggnad, gestaltad livsmiljö och konst- och kultur, samt för arkitekter, konstnärer och andra intresserade kulturarbetare.