14 augusti 2024 till 18 augusti 2024 kl. 11.00-16.00

Jenny Carlsson Grip

Öppen Ateljé - Sydosten United
Jenny Carlsson Grip

Konstnärer och konsthantverkare håller öppen ateljé i utställning under utställningen Sydosten United på Kulturcentrum Ronneby konsthall.
Utställningen pågår från 15 juni till 25 augusti 2024.

Hur jobbar en konstnär eller en konsthantverkare? Hur ser den konstnärliga processen ut? Hur blir konst till?

Under våren 2024 sökte vi konstnärer, konsthantverkare och slöjdare som ville arbeta på plats i utställningen Sydosten United på Kulturcentrum Ronneby konsthall. Vi vill ge möjlighet till besökare ta del av olika konstnärliga arbetsprocesser, skapa samtal och låta konstnärerna möta publik på nära håll. Utlysningens fokus var konstnärliga processen och hantverk. En jury valde ut två konstnärer och en konsthantverkare att hålla öppen ateljé.

Under sommaren 2024 kommer konstnärerna Dea Svensson och Jenny Carlsson Grip och konsthantverkaren Klara Nilsson arbeta i utställningen Sydosten United på Kulturcentrum Ronneby konsthall. De kommer att visa upp sina konstnärliga arbetsprocesser och hålla öppna ateljéer på plats i utställningen.

Under tre olika tidsperioder kommer de att visa upp en blandning av olika konstarter, arbetsmetoder och tekniker. Arbetsprocesserna presenteras i relation till Kulturcentrum Ronneby konsthall som plats och dess kulturhistoriska identitet av verkstäder och produktion.

Dessa konstnärer och konsthantverkare kommer tillsammans att erbjuda en mångfald av konstnärliga uttryck och tekniker som kompletterar varandra på ett spännande sätt, vilket skapar en berikande och engagerande upplevelse för besökarna på Sydosten United. Som besökare kommer man att få en unik inblick i konstnärernas arbete.

Tider för öppen ateljé:
Lördag 15 juni (vernissage) – torsdag 20 juni
Dea Svensson

Onsdag 26 juni – söndag 30 juni
Klara Nilsson

Onsdag 14 augusti – söndag 18 augusti
Jenny Carlsson Grip

Öppen Ateljé är ett samarbete mellan:
Konst i Blekinge, Slöjd i Blekinge/Region Blekinge, Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun

Jenny Carlsson Grip

Öppen ateljé under Sydosten United:

Jenny Carlsson Grip
Onsdag 14 augusti – söndag 18 augusti

Måleriet är Jenny Carlsson Grips konstnärliga praktik. Under sommarens utställningsperiod kommer hon istället att öppna upp och visa sin konstnärliga process i grafik där spelet mellan ljus och mörker också kan ta form. Hon kommer att ha en arbetsstation i utställningen och i grafikverkstaden på Kulturcentrum Ronneby konsthall.

Juryns Motivering:
Jenny Carlsson Grip ger besökaren en möjlighet att ta del av hennes arbetsprocess inom grafik. Genom att skapa monotypier växelvis i grafikverkstaden och i utställningsrummet kommer Jenny att ge en inblick i sitt konstnärliga utforskande och låta besökarna uppleva hur hennes originalverk växer fram. Förbindelsen till naturen runt hennes ateljé i Kallinge i Ronneby skapar ytterligare dimensioner, liksom relationen mellan grafik och hennes andra konstnärliga praktik inom måleri.

Jag arbetar med torrnål och utför mina tryckplåtar utomhus, ofta i skogen. Jag ristar i kopparplåt och torrnålsplast, en process och ett utförande som påminner mycket om teckning. Ibland ett expressivt krafsande, ibland minutiöst inpräntande.Att vara uppmärksam på vad jag vill att plåten ska innehålla och samtidigt lämna möjligheter för själva färgpåläggningen väl i grafikverkstaden. Varje tryck är ett original, en monotypi. Som en målning, fast utfört i ett helt annat material. Jag tycker om det metodiska arbetet med infärgning, uttorkning, att låta sig tappa kontrollen över slutresultatet men samtidigt försöka behålla den.Tryckpressen, riva och väta papper. Dofterna.Varmt välkomna att besöka min arbetsprocess!

// Jenny Carlsson Grip

 

NYFIKEN PÅ JENNY CARLSSON GRIP... Länk till annan webbplats.

Jenny Carlsson Grip
Jenny Carlsson