- Startsida
- Konst i Blekinge
- Lyssna, se och skapa själv
- Konst i Blekinge-podden
Konst i Blekinge-podden
I Konst i Blekinge-podden möter du konstnärer, följer diskussioner kring konst i det offentliga rummet och mycket annat spännande. Du hittar Konst i Blekinge-podden här eller där poddar finns eller klicka in och läs mer om varje avsnitt här.
-
#79 Gestaltad livsmiljö och barns lek
Hur bygger vi för att främja barns lek och rörelsefrihet? Hur ser våra lekytor för barn ut idag? Vilka tankar har format och formar, hur vi bygger platser för barn? Lyssna till Lena Jungmark och Cecilia Sterner samtal om stadsmiljö, gestaltad livsmiljö och barns lek.
-
-
-
-
#61 Blekinge Study - PLX TJÄRÖ 2022
RESIDENSKONSTNÄRERNA VÄNDER TILLBAKA TILL BLEKINGE MED FILMISKT VERK
-
-
-
-
-
-
#55 Galjonsfiguren
JOHAN TÖRNSTRÖM – KONSTNÄREN OCH RELATIONEN TILL FLOTTAN Vad är en galjonsfigur och hur såg livet ut för en bildhuggare i Karlskrona under 1700-talet?
-
#54 Leif Holmstrand
Artist Novels har på senare år diskuterats som det nya bildkonstnärliga mediet. Vad är det och hur kan man förstå det?
-
#53 Haidar Mahdi
Materialens egenskaper står inte oväntat i fokus för en skulptör som Haidar Mahdi. Vanligtvis är utgångspunkten lera, ibland i kombination med exempelvis gummi eller metall. I mötet med företaget Sculptur Sweden i Karlshamn kom det istället att handla om 3D-utskrifter, kompositmaterial och robotarmar.
-
#52 John Lind
Hur skiljer sig dagens dragshow ifrån äldre tiders damimitationer? Konstnären Xenia Klein och musiker Johan Stohne samtalar om performancekonstnären John Lind från Karlskrona (1877-1940), om damimitationens olika västerländska traditioner samt om skillnaden mellan dragshow och performancekonst.
-
#51 Pia König
Under 2020 fick konstnären Pia König chansen att utveckla en idé med rottrådar till hennes uppväxt i Blekinge, en röllakansmatta med namnet Blekinge trädgård och farmor Karins vävstuga i Karlskrona. König arbetar vanligtvis inte så mycket med textil konst – men den här gången blev resultatet en matta, framställd i samarbete med Hitex Robot Tuft Sweden AB i Svängsta.
-
#50 Döden, döden, döden
Casandra Cornelio är konstnär med rötter i både Mexico och Sverige, hon är uppväxt med ett avslappnat förhållningssätt till döden. Dia de los muertos eller De dödas dag, har varit en naturlig och viktig del i hennes uppväxt.
-
#49 Elisabeth Henriksson
Elisabeth Henriksson brukade kalla sig glaskonstnär, men har på sistone insett att hon måste foga en rad ytterligare material till beskrivningen av vad hon faktiskt arbetar med.
-
#48 Genus i museer
Representation har diskuterats flitigt de senaste åren inte minst i relation till museer. Men vad är representation och inte minst hur görs det.
-
#47 Att illustrera demens på film
I det här avsnittet berättar högskolestudenterna Oliver Andersson och Malin Johansen från programmet Digital Bildproduktion, Blekinge Tekniska Högskola, om sitt kandidatarbete där de har undersökt hur demens kan illustreras inom film/animation.
-
#46 Kim Demåne
Kim Demåne har sina rötter i urban friluftsmåleri, graffitti konsten, och är utbildad grafisk designer. Hans konstnärliga uttrycksätt är färgstarkt, experimentellt och spänner över många tekniker från animation, skulptur till muralmålning.
-
#45 Moustafa Jano
Moustafa Jano är konstnär och grafisk designer, född i Aleppo i Syrien men numera bosatt och verksam i Blekinge. Han utgår ifrån egna erfarenheter när han i sina fotomontage utforskar hur bekanta bilder av krig, flykt och förödelse kan laddas om och öppna upp mot det oväntade.
-
#44 Annika Ekdahl
Annika Ekdahl är en av Sveriges största textilkonstnärer i hennes bildvärld vävs historier, reflektioner, minnen, människor och djur tillsammans till en egen sfär.
-
#43 Magnus Bärtås
En av konstnärerna som deltog i utställningen Grodregn på Kulturcentrum Ronneby konsthall under hösten 2020 var Magnus Bärtås. I ett samtal med Susanne Skog berättar han om sitt konstnärskap, i hans arbete är broderi och berättande centrala. Han har ett utforskande förhållningssätt och i konstverken möts olika motiv och texter. Genom olika sorters broderitekniker dechiffrerar han sina motiv och bygger upp nya.
-
#42 Hanna Hansdotter
Hanna Hansdotters utställningen "Ornamental abstractions of industrial memories" visades i Kulturcentrum Ronneby konsthall, 14 november 2020 – 10 januari 2021.
-
#41 Jenny Carlsson
Jenny Carlsson visar sin utställning ”Nära marken” på Kulturcentrum Ronneby konsthall fram till den 10 januari 2020. Susanne Skog har träffat henne för att prata måleri och hennes relation till naturen.
-
#40 Grodregn
Konstverk bär på berättelser. Berättelser om det mirakulösa, det vardagliga, och det till synes obegripliga. Men vad betyder konstverks berättelser i en värld där sanning är relativ och där nyheter kan vara ”fake”? Kan konst verkligen vara begriplig och förklarande?
-
#39 Hertha Hillfon
Följ med när Xenia Klein och Johan Stohne djupdyker i Hertha Hillfons konstnärskap genom efterforskningar i text, bild och rum. Virtuella besök till Sölvesborgs Bibliotek och Blekingesjukhuset i Karlskrona, stadsvandringar i Danderyd och läsningar av biografier, artiklar och konstböcker.
-
#38 Carl Eldh - Pandemispecial
Följ med när Xenia Klein och Johan Stohne utforskar Carl Eldhs konstnärsskap och anknytning till Blekinge genom stadsvandringar i Stockholm, brevväxlande med Olofströms kommun och samtal med Carl Eldhs ateljémuseum.
-
-