#53 HAIDAR MAHDI

Materialens egenskaper står inte oväntat i fokus för en skulptör som Haidar Mahdi. Vanligtvis är utgångspunkten lera, ibland i kombination med exempelvis gummi eller metall. I mötet med företaget Sculptur Sweden i Karlshamn kom det istället att handla om 3D-utskrifter, kompositmaterial och robotarmar.

Konst i Blekinge-podden

Susanne Skog träffade honom i mitten av februari 2022 i hans ateljé i Gustavsberg. Det blev ett samtal som börjar i verket Dance: resultatet av Mahdis samarbete med Sculptur Sweden, som då visades på Kulturcentrum Ronneby konsthalls utställning Art Mesh.

Haidar Mahdi var en av de konstnärer som deltog i projektet Art Mesh/Art Eco System – produktion Konst & Industri, där konstnärer kopplades samman med industrier i Blekinge. Produktionen har genomförts med stöd av Kulturrådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Haidars egna ord om den konstnärliga processen

Den konstnärliga handens möte med maskinen:

I arbetet med lera lämnar jag, verktyget eller tillvägagångssättet spår i materialet.

Visste direkt att jag ville fånga 3D-printerns ”spår” i materialet. Låta maskinen bestämma och visa sitt uttryck. Inte helt lätt när maskinen endast finns för att göra som den blir programmerad av skickliga programmerare vars mål är att sudda ut maskinens uttryck och snedsteg.

Väl på plats, hos Sculptur i Karlshamn behövde jag ge maskinen lite svängrum för att göra sin grej, få den att släppa tyglarna och våga vara sig själv lite mer. Jag tycker ”fel” är intressant och vackert, därför försökte vi på flera sätt få maskinen att göra ”fel”.

Resultatet blev en bana där maskinen ibland sprutade för fort, från hög höjd och nära inpå, ibland för varmt eller snabbt. Färgerna blandade jag direkt i maskinen medan den arbetade.

Efter några försök fick vi in en rytm med färgerna men också där maskinen fick tillräckligt med svängrum för att vi båda skulle bli nöjda.

// Haidar Mahdi

: : :

Läs mer om Haidar Mahdi. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Sculptur Sweden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – ligger i framkant när det handlar om återvinning, 3D-printing och cirkulär ekonomi.

: : :

Avsnittsinformation

Konstverk: Blekinge trädgård, en replik
Foto: Anders Bergön
Musik: Jesper Norda
Produktion: Susanne Skog
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 22 min 22 sek

: : :

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

#53 Haidar Mahdi Länk till annan webbplats.