#58 HANDENS KUNSKAP OCH EMALJENS MATERIALITET

SAMTAL MELLAN KRISTOFFER GRIP OCH HARRY LOONTJENS

Kristoffer Grip

På Kulturcentrum Ronneby konsthalls ena gavel sitter två stora emaljkonstverk som den förbipasserande knappast kan missa: Tidens ström, Eldens dröm (2021) av konstnären Kristoffer Grip. Verken arbetades fram i konstnärernas emaljverkstad, men hade svårligen kommit till om det inte varit för samarbetet mellan Grip och Harry Loontjens, också han Blekingebaserad konstnär. Loontjens har lång erfarenhet av att arbeta med just emalj och var med 1993 när Kockums gamla emaljverkstad skulle förvandlas till en plats för konstnärligt arbete. Susanne Skog har träffat dem båda vid ugnar och sprutboxar i konstnärernas emaljverkstad i Ronneby.

: : :

Harry Loontjens är konstnär och skulptör med rötter i Holland. Är utbildad på Gerrit Rietveld akademie i Amsterdam, avdelning metall och ädelsmide.

Kort och klart. Jag arbetar med sånt som jag inte kan låta bli. Teckning och skulptur mest.
// Harry Loontjens

: : :

Kristoffer Grip Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är konstnär och utbildad på Umeå Konsthögskola och Kungl. Konsthögskolan.
Hans arbete kretsar kring vårt användande av avbilder, alter egon och fiktiva karaktärer i mötet med det öververkliga och det monstruösa, han är intresserad av hur vi skapar våra gudar och vilka begär de förväntas uppfylla.

Han har de senaste åren utforskat detta i emalj, trä, måleri, teckning och skrivande.
Han hämtar inspiration från studieresor och fördjupningar längs parallella teoretiska fält inom filosofi, religion och esoterism.

: : :

Avsnittsinformation

Produktion: Susanne Skog
Musik: Jesper Norda
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Foto: Anders Bergön
Längd: 28 min 34 sek

: : :

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

#58 Handens kunskap och emaljens materialitet Länk till annan webbplats.

Kristoffer Grip
Kristoffer Grip
Kristoffer Grip