Art Mesh Ronneby Konsthall Kulturcentrum

Verk av Haidar Mahdi producerat i samverkan med Sculptur i Karlshamn.

Resurser och expertis i Blekinge

Här hittar du som konstnär produktionsresurser och expertis inom industri, företag och högskola i Blekinge. En kunskaps- och produktionsinventering för konstnärer som ofta letar samarbetspartners för olika produktioner, särskilt inom offentliga konstuppdrag.

Nedan finns ett urval kontakter för produktion och samarbeten särskilt intressanta för konstnärer vad gäller behov av tekniska hjälpmedel, att anlita expertis och att använda produktionsresurser.

S-P-O-K

SPOK (Samtida produktion och konsumtion) är en plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. SPOK vill verka för en utveckling av lokal produktion i hela Sverige och i förlängningen en mer lokal konsumtion.
S-P-O-K Blekinge Länk till annan webbplats.

: : :

3D-PRINT

Sculpture
Sculpture arbetar med cirkulär ekonomi och har kretsloppstanken i allt de gör. Kortfattat betyder det att de återanvänder material och saker som tidigare tillverkats. De arbetar med minskad materialanvändning, minskat avfall och med visionen att spara på jordens resurser. Idag används 3D-printing till allra största delen inom industrin där bl.a. möjligheten att printa komplexa och precisa objekt kan användas. Företaget undersöker också hur man kan ta bort mellansteget med gjutform och printa direkt.

Sculpturs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

: : :

METALL

Svets & smide AB
Svets & smide är en metallverkstad för all slags konstruktion, tillverkning och reparation av järn, stål-, plåt- och maskinkonstruktioner. De arbetar även i brons, rostfritt och aluminium samt utför kultur- och antiksmide. Servicesmide, industrismide och byggsmide.

Svets & smides webbplats Länk till annan webbplats.
: : :

Tre D Mekaniska AB
Hög kunskap i beredning, konstruktion, programmering och produktion.

Tre D:s webbplats Länk till annan webbplats.
: : :

TEXTIL

Hitex Robot Tuft Sweden
Hitex gör unika robottuftade mattor av hög kvalitet för leverans runt om i världen. Ambassader, konsulat och designföretag har anlitat Hitex för produktion av storskaliga mattor i olika material som t.ex. silke, mohair och bomull. De har drivit företaget i Svängsta sedan 1982.

Hitex Robot Tuft Swedens webbplats Länk till annan webbplats.

Möbelform i Blekinge AB
Möbelform tillverkar stoppmöbler för offentlig miljö med mycket hög kvalitet efter kundernas önskemål, såsom soffor, fåtöljer, stolar m.m. De utför limning av kallskum, tillskärning och sömnad av tyger, tapetsering av möbler och färdigmontering. De har även restprodukter som kan vara intressanta för konstnärer. Möbelform i Blekinge AB finns i Trensum.

: : :

TRÄ

Isaks ädelträ AB
Isaks levererar trä och skivmaterial och de har eget snickeri och hyvleri. Möbelsnickare kan tillverka enligt beställning. De har ett mycket stort utbud av olika träslag, samt slöjdmaterial som svarvämnen och fanér. Företaget ligger i Nättraby och grundades i början av 1980-talet.

Isaks ädelträs webbplats Länk till annan webbplats.

: : :

STEN

Zaarstone
Zaarstone levererar allt inom naturstensprodukter, både polerat och matt. De arbetar med flera olika grenar varav byggnadssten och konstverk är två av dem. På deras hemsida finns också handböcker i skötsel av stenmaterial. Tre år i rad har Ted Zaar tillsammans med olika konstnärer vunnit det prestigefulla Stenpriset som delas ut av Sveriges Stenindustriförbund och Sveriges Arkitekter. Han har varit med och skapat konstverk över hela världen och han har ansvarat för stenarbetet på det nybyggda biblioteket i Alexandria.

Ted Zaar har arbetat med ett 20-tal verk i USA och finns representerad på flygplatser och offentliga rum i Sverige och en rad andra länder.

Zaarstones webbplats Länk till annan webbplats.

Stenkonservator: Marta Gunnarsson
Utbildad stenkonservator och medlem i NKF-S. Har kompetens inom konservering av sten, keramik och metall, samt kan hjälpa med gjutningar av skulptur i betong eller syntetiska material. Har stor materialkunskap och kan hjälpa till att välja rätt material för till exempel utomhuskonst.
E-post: maartagunnarsson@gmail.com


Nilsson Stenhuggeri
Förädling av sten är, trots alla tekniska framsteg fortfarande till stor del ett jobb där man arbetar med händerna och där noggranhet är A och O. De tekniska hjälpmedlen underlättar otroligt mycket men kan aldrig ersätta mänskligt kunnande.

Nilsson stenhuggeris webbplats Länk till annan webbplats.

Nilssons Sten & Hantverk
Arbetar huvudsakligen i granit. O.Nilssons Stena & Hantverk finns i Sölvesborg.

Nilssons Sten & Hantverks webbplats Länk till annan webbplats.

: : :

TRYCK OCH PRINT

Mixiprint
Böcker, foldrar, broschyrer, unika speciallösningar.
Mixiprint Länk till annan webbplats.

Exposeprint
Exposeprint gör det mesta inom fotoframställning, print och trycksaksproduktion t.ex. ChromaLuxe HD fotopaneler. Expose Print AB finns i Karlskrona. Expose hjälper även till att ta fram utställningslösningar.

ExposePrint Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

: : :

RAMNING

Rama
RAMA konstinramning utför inramning av papperskonst, måleri, textilier, foton, broderier och objekt. Glasbyte och omramning. Rama finns i Karlskrona.

RAMA Länk till annan webbplats.

: : :

DIGITALA MEDIER

Okatima
Okatima är ett soc-tech-kollektiv som skapar interaktiva analoga och digifysiskiska upplevelser.
Alltifrån spel och utställningar till digital utforskning och transformation.

Okatima har sin utgångspunkt i samspelet mellan människa och teknik och har lång erfarenhet av teknisk utveckling från ett användar- och interaktionsperspektiv, bland annat för personer med särskilda behov.

Okatima Länk till annan webbplats.

3dVision
3dVision är en designstudio som producerar 3D-visualiseringar. De är specialister på fotorealistiska 3d renderingar. 3dVision kan komma in i alla stadier i projekt, från modellering till produktion.

3dVision Länk till annan webbplats.

Cinematik
Kreativ filmproduktion och rörliga media. Cinematik finns i Karlshamn.

Cinematik Karlshamn Länk till annan webbplats.

: : :

GLAS

Ryds glas
Glasmästeri i Ronneby och Karlskrona.

Ryds Glas Länk till annan webbplats.
: : :

VATTENSKÄRNING

Water Jet Lego
Vattenskärning, 3D-skärning, microskärning och abrasivskärning är de huvudområden som Water Jet Lego arbetar inom. Water Jet Lego skär med en exakthet på en tusendels millimeter, t.ex. smyckesdetaljer, liksom i monumentalt format.

Water Jet Lego AB Länk till annan webbplats.

Water Jet Sweden
Water Jet Sweden finns i Ronneby och tillverkar maskiner för vattenskärning. Här kan du läsa mera om vattenskärning i olika material.

Water Jet Sweden Länk till annan webbplats.

: : :

FILM & LJUD

Filmregion Sydost
Filmregion Sydost ska stärka filmen och den rörliga bildens ställning och utveckling i sydostregionen. De vänder sig till filmare, till arrangörer och pedagoger och arrangerar TellUs Filmfestival. Filmregion Sydost är en ideell förening bildad gemensamt av tre län. Föreningen är ett av nitton regionala resurscentrum för film i Sverige och finansieras samt verkar på uppdrag av Region Blekinge, Region Kronoberg samt Landstinget i Kalmar län. Filmregion Sydost ingår i kultursamverkansmodellen och får även statligt stöd via Kulturrådet.

Filmregion Sydost Länk till annan webbplats.

IStudios Visuals
IStudios Visuals är en film- och animationsbyrå som arbetar med visuella effekter för t.ex. film, video, info-graphics och digitala visualieringar. och är baserade i Karlskrona.

ISTUDIOS Visuals Länk till annan webbplats.

Audiola
Producerar film- och videoreportage, webb, text, ljud och podd, samt håller workshops i t.ex. presentationsteknik.

Audiola Länk till annan webbplats.
: : :

SPECIALKOMPETENS

Blekinge Uppfinnareverkstad
Blekinge Uppfinnareverkstad är en medlemsbaserad experimentverkstad med utrustning som klarar trä- och metallbearbetning, samt elektronik som t.ex. 3D print. Verkstadslokalerna finns i Halda Utvecklingscentrum i Svängsta.

Blekinge Uppfinnareverkstad Länk till annan webbplats.
: : :

PROJEKTORER, LJUD & LJUS

BR Ljud och Ljus Länk till annan webbplats.

Leijon Event Länk till annan webbplats.

: : :

KONSERVATORER

Ankdammen
Ankdammen är ett företag som erbjuder konsulttjänster för stadsmiljö och kulturmiljö. I samarbete med konservatorer utförs konservering i olika material, t.ex. sten och papper.

Ankdammen konsult Länk till annan webbplats.

: : :

KULTURELLA & KREATIVA NÄRINGAR

Regional utveckling, kultur och bildning, Region Blekinge
I Blekinge har en utvecklingsplan för kulturella och kreativa näringar tagits fram. Utvecklingsplanen ska bidra till att förutsättningarna för entreprenörer inom kulturella och kreativa näringar att verka och växa i Blekinge förbättras.
Regional utveckling, kultur och bildning, Region Blekinge Länk till annan webbplats.

Kreametern
Kreametern redovisar offentlig statistik för kulturella och kreativa näringar. Här kan du läsa mera om statistik för Blekinge vad gäller kreativa yrken.

Kreametern Länk till annan webbplats.

Techtank
Techtank är ett klusterinitiativ i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Näringsliv, samhälle och akademi – och arbetar med bl.a. innovation.

Tech Tank Länk till annan webbplats.

Blue Science Park
Blue Science Park är en innovationsmiljö som stärker Blekinges ställning inom fokusområdena Telecom/it, e-hälsa och marinteknik genom samarbete mellan näringslivet, Blekinge Tekniska Högskola, Karlskrona kommun och Region Blekinge. Blue Science Park har ett 80-tal medlemmar. De har ekosystemet här från forskning och utbildning till producerande företag och avancerade användare.

Blue Science Park Länk till annan webbplats.

Näringslivskontor i Blekinges kommuner

Näringslivsavdelningar finns i Olofström, Sölveborg, Karlshamn, Ronneby och Karlskrona och kontaktuppgifterna finns på respektive kommuns hemsida.

Kulturarv i Blekinge

Ett samarbete finns mellan Blekingearkivet, Blekinge museum, Kulturarvsutveckling Region Blekinge och Slöjd i Blekinge som samverkar kring kulturarvsfrågor. Tillsammans utgör dessa verksamheter en rik källa för att finna kulturhistoriskt material.


Blekingearkivet
Tillhandahåller arkivmaterial från enskilda arkivbildare till forskare – oavsett om denna forskning sker på akademisk nivå eller som ett intresse för lokalhistoria som kan vara av intresse för konstnärer och konststudenter. Blekingearkivet har tillgång till en mängd databaser och har även utrustning för microfilms- och microfischeläsning. De kan också överföra äldre videomaterial av olika ursprung från band till nya digitala media. Om man vill tyda en ”gammal text”, så kan personalen (med stor sannolikhet) hjälpa dig. Blekingearkivet finns i Bräkne-Hoby och har en forskarsal.

Blekingearkivet Länk till annan webbplats.

Blekinge museum
Blekinge museum och Magasin Rosenholm. Blekinge museum arbetar i hela Blekinge, men har Karlskrona som hemvist och utgångspunkt. Det är ett regionalt museum med uppgift att fördjupa och förtydliga kunskapen om kulturarvet, särskilt det blekingska, och vara ett forum för aktuell samhällsdebatt.

Blekinge museum Länk till annan webbplats.

Kulturarv / Region Blekinge Länk till annan webbplats.

Slöjd i Blekinge / Region Blekinge Länk till annan webbplats.

Branschorganisationer

Övrigt