#75 HARRY MARTINSON
– Dikter om ljus och mörker

Harry Martinson

#75 Harry Martinson – Dikter om ljus och mörker

Harry Martinson från Jämshög i Blekinge som blev världsberömd författare, behandlade viktiga frågor som miljöförstöring, minnen, hemlöshet och kosmos. Han öppnar upp dörrar till filosofiska frågor och fantasifulla språklekar.

Anton Ingvarsson är kompositör, producent, curator och en del av PLX kollektivet. I det här avsnittet har Anton Ingvarsson gjort musikaliska tolkningar som tar avstamp ur Harry Martinsons dikter. De tre kompositionerna utgår från dikterna "Det inre ljuset", "Hjärnvindlingar" och "Mästaren frestad". Dikterna är hämtade ur boken "Dikter om ljus och mörker" från 1971 och tolkningarna är musikaliska ljudlandskap och meditationer över Harry Martinsons poesi.

År 2024 skulle Harry Martinson fyllt 120 år och det är 50 år sedan han tilldelades nobelpriset i litteratur. Vi tjuvstartar jublieumsåret med ett poddavsnitt med Anton Ingvarssons musikaliska tolkningar av Harry Martinsons dikter.

Avsnittsinformation

Produktion: Anton Ingvarsson
Poddintro:
Jesper Norda
Musikalisk komposition:
Anton Ingvarsson
Trumpet: Adrian Lussi
Cello: Emma Augustsson
Uppläsare: Habib Nafar, Ottil Säfwenberg och Eli Frankel.
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 30 min 22 sek
Konstverk: Jorge Guilá Länk till annan webbplats.

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

75 Harry Martinson - Dikter om ljus och mörker Länk till annan webbplats.

Harry Martinson

Bild: Jorge Guilá

Harry Martinson

Foto: Digitalt museum / Nordiska museet, Nordstedts förlags bildarkiv