Aktuellt om konst i Blekinge

Alf Jarnestad

Alf Jarnestad 100 år – Retrospektiv

Under 2023, 100 år efter konstnären och formgivaren Alf Jarnestads födelse belyses hans konstnärliga gärning genom flera utställningar, föreläsningar, workshops och annan programverksamhet runt om i Blekinge. Kulturcentrum Ronneby konsthall uppmärksammar Alf Jarnestad genom en stor retrospektiv utställning.

Alf Jarnestad 100 år – Retrospektiv

Utställningsperiod: 9.9 - 5.11 2023
Var: Kulturcentrum Ronneby konsthall

Våren 2022 träffades Kulturcentrum Ronneby konsthall, Anna Jarnestad och Johan Jarnestad för att diskutera möjligheterna för att belysa Alfs konstnärliga gärning som sträcker över 60 år. Hans tid som konstnär och formgivare omfattar två av den svenska porslinsindustrins mest spännande årtionden, 1950- och 60-talen. Efter att ha arbetat under både Wilhelm Kåge och Stig Lindberg på Gustavsbergs Studio blev Alf Jarnestad själv anställd som konstnär vid Karlskrona Porslinsfabrik och blev en nydanande formgivare. 1967 började Alf Jarnestad arbeta i egen ateljé i Bubbetorp utanför Karlskrona. Kunskaperna från industrin och den nyvunna friheten resulterade i en kreativ urladdning där konstnärskapet fick full frihet. I ateljén arbetade han vidare med att skulptera i lera, måla i olja, akvarell, gouache, serigrafi och ritade ständigt.

Konstnärskapet som helhet har inte tidigare visats upp på hemmaplan i Blekinge vilket händer i år med det samlade utställnings- och programverksamhet, Alf Jarnestad 100 år. En stor retrospektiv utställning på Kulturcentrum Ronneby konsthall produceras med stöd från Region Blekinge. Konstverk som markerar viktiga epoker i konstnärskapet lånas in och suppleras med många verk som fortfarande är i familjens ägo. En del av verken har aldrig visats förut.

Samarbetspartners i projektet är: Kulturcentrum Ronneby konsthall, Konst i Blekinge, Karlskrona kommun, Slöjd i Blekinge, Blekinge museum och Kulturarv i Blekinge. Projektet genomförs i nära samarbete med familjen Jarnestad.

LÄS PROGRAMMET ALF JARNESTAD 100 ÅR I SIN HELHET ... Länk till annan webbplats.

Alf Jarnestad