Art Mesh Ronneby Konsthall Kulturcentrum

Kim Demåne + Water Jet Lego = Homological / Homoteknikus

Kim Demåne konstnärliga projekt Homological / Homoteknikus visades under utställningen Art Mesh på Kulturcentrum Ronneby konsthall i februari 2021. Utställningen fokuserade på resultaten av konstnärliga experimentella samarbeten mellan konstnärer och industrier i Blekinge.

Både konstnärer och ingenjörer formar vår värld och vår världsbild och inspirerar oss till nya perspektiv på vardag och framtid. Konst och teknik kan öppna våra ögon för nya förhållningssätt och möjligheter. Kan konsten utmana tekniken och tekniken utmanas av konst?
Är det tekniken eller fantasin som sätter gränserna?

Produktionerna i utställningen har genomförts inom ramen för Konst i Blekinges projekt Art Eco System med stöd av Kulturrådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Art Mesh är en del av Art Eco System.

Konstnärerna som medverkar i projektet ansökte om produktionsstipendier från Konst i Blekinge / Region Blekinge. Konstnärerna kan nu ”sina” tekniker och vi hoppas att företagen låtit sig inspireras till nya konstnärliga samarbeten.

Art Mesh Ronneby Konsthall Kulturcentrum

Konstnär: Kim Demåne
Konstnärligt projekt: Human City
Konstverk: Homological / Homoteknikus
Industri: Water Jet Lego
Material: Aluminium

: : :

Konstnären Kim Demåne om processen och arbetet

Muralmålningar, digitala skisser och ny teknik:
De första tankarna under min skissprocess var att jag ville göra något stort med en WOW-effekt. Som en färgstark och skrikande målning på en grå vägg.

Jag är intresserad av att hitta en ny teknik och lära mig nya material, återanvända och skapa unika verk. Ett material som är tillräckligt hållbart och säker i en offentlig miljö. Det konstnärliga uttrycket är dessutom besläktad med mina muralmålningar.

Det skulle visa sig att min digitala kunskap skulle vara till stor nytta i utformningen av det skulpturala verket. Roboten som skär i aluminiumet programmeras nämligen med ritningar som tillverkas i programmet Illustrator. Ett program som jag använt mig av i över 10 år. En nöjesfylld arbetsprocess.

Att skära ut mina digitala teckningar är en naturlig övergång och ett möte med en ny teknik. Jag förenklade mina idéer, gick tillbaka till väggen och funderade på hur man kan göra en väggmålning fast i metall. Jag tänkte direkt på reliefer. Konst som bevarats i tusentals år och gett oss en inblick i dåtida samhällen.

Den mänskliga staden växer fram. Att bebygga den här planeten utan någon som helst tanke på hur jorden mår är grunden till vårt nutida samhälle. Jaget är ett kretskort programmerad att bygga samhället större, sträva efter påhittade höjder.

Samtidigt växer ett hopp av känslor och djupare förståelse för varandra.
Vi kämpar emot, men räcker den lilla människan till?

// Kim Demåne

Homological / Homoteknikus
Art Mesh Ronneby Konsthall Kulturcentrum
Studiebesök