Julita Wójcik och Jacek Niegoda (PL)

Julita Wójcik är en av Polens mest kända konstnärer och hon arbetar med aktioner och installationer. Hon har fått många priser för sin konst, bland annat för verket ”Regnbågen” i en rondell i Warszawa som blev mycket omdebatterat för några år sedan.

Under hösten 2019 arrangerade Julita Wójcik tre konstnärliga aktioner i Blekinge. Hon kallade de konstnärliga aktionerna Manufaktur Blekinge – Levande vävstol. Deltagare vävde tillsammans en enorm trasmatta, en symbolisk samhällsmatta för Blekinge. Filmaren och konstnären Jacek Niegoda dokumenterad de konstnärliga aktionerna. För Konst i Blekinge-podden berättar Julita sina tankar kring projektet och hennes konstnärliga praktik.

Konstruktionen, hantverket och samarbetet mellan människor är viktiga delar i Julitas konstnärliga aktioner. En monumental trasmatta av återvunnen textil väcktes till liv av den extraordinära vävstolen. Symboliskt vävdes Blekinges samhällsmatta samman av olika grupper av människor. Aktionerna genomförades i olika rum och offentliga platser i Blekinge.

Aktionen genomfördes första gången under en workshop som var en del av utställningen The Splendor of Textiles på Zachęta, National Gallery of Art i Warszawa 2013.

Film:The Splendor of Textiles på Zachęta, National Gallery of Art i Warszawa 2013 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Julita Wojcik - website Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

: : :

Lyssna på Konst i Blekinge-podden finns där poddar finns, sök på Konst i Blekinge-podden, eller klicka på länken nedan...

#35 Julita Wojcik Länk till annan webbplats.

Workshop Manufactur
Manufactur Blekinge
Julita Wojcek
Julita Wojcek och Jacek Niegoda
Manufactur Blekinge