Foto: Julia Lindemalm

Kristina Skantze - ett digitalt alteljébesök

Blekinge Stay-at-Home-Art-Residency är ett stipendium för konstnärer med Blekingeanknytning. Utlysningen skedde i december 2020 av Konst i Blekinge / Region Blekinge i samverkan med Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun.

Blekinge Stay-at-Home-Art-Residency kom till på grund av den svåra ekonomiska situationen för många konstnärer under pandemin. Stipendiet på 35 000 kr gav två yrkesverksamma konstnärer med Blekingeanknytning möjlighet att utveckla sitt konstnärskap. I stipendiet ingår att konstnären i text och bild dokumenterar en del av sitt arbete t.ex. genom ett digitalt ateljébesök, en ljudinspelning eller en text om konstskapande.

KRISTINA SKATZE - KROPPEN ÄR DÄR - BLEKINGE-STAY-AT-HOME ART RESIDENCY

Blekinge Stay-at-Home-Art-Residency är ett stipendium för konstnärer med Blekingeanknytning. Utlysningen skedde i november 2021 av Konst i Blekinge / Region Blekinge i samverkan med Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun. Stipendiet på 35 000 kr gav tre yrkesverksamma konstnärer med Blekingeanknytning möjlighet att utveckla sitt konstnärskap. I stipendiet ingår att konstnären i text, bild eller film dokumenterar en del av sitt arbete t.ex. genom ett digitalt ateljébesök, en ljudinspelning eller en text om konstskapande. Kristina Skantze är en konstnär och textil dockmakare som skapar en säregen scenografi, atmosfär och känsloladdning kring sina handsydda figurer. De människoliknande varelserna i hennes utställningar befinner sig ibland i gränslandet mellan människa och djur. Nya berättelser lockas fram i gåtfulla möten. Under sin residenstid har Kristina Skantze utvecklat sitt arbete med fokus på relationen mellan kropp och känsloliv. "Jag har låtit mig inspireras av barns känslouttryck som oftast är mer direkta, kraftfulla och ärliga än vuxnas. Stygn efter stygn låter jag kroppsdelar växa fram, jag leker ihop dem med ting i min närhet, formar skulpturer. Projektet har fått titeln Kroppen är där." Kristina är utbildad på Konstfack i Stockholm och HDK i Göteborg samt har fördjupande studier i dockmakeri.

Läs mer om Kristina Skantze... Länk till annan webbplats.

Porträttfoto: Hans Malm
Övrigt foto: Kristina Skantze