- Startsida
- Konst i Blekinge
- Lyssna, se och skapa själv
- Ljud-, videoverk och reportage
- Bach engine (Remix #1: Dark matter)
Bach engine (Remix #1: Dark matter)
Vi är stolta att kunna presentera Jesper Nordas nya ljudverk som han har utfört särskilt för Konst i Blekinge-podden. På denna sida kan du både lyssna och se hans konstverk i sin helhet. Jesper Norda arbetar i Göteborg och är uppvuxen i Karlskrona. Bråkdelar av Nordas verk kan man höra under alla poddsändningar.
Digitala konstverk kan du lyssna på hemma i dina högtalare eller se på din datorskärm. Du kan också enkelt bära dem med dig i din mobiltelefon. Ett konstverk i en digital miljö kan vara en del av vårt framtida kulturarv, en digital konstsamling eller vara en gestaltning i ett offentligt digitalt rum.
Varje musikaliskt ljud består av en grundton och ett antal övertoner. Hur dessa övertoner står i förhållande till varandra avgör ljudets klangfärg.
: : :
I Remix #1: Dark Matter har Jesper Norda byggt en struktur av de första 40 övertonerna baserat på Goldbergvariationernas grundton. Denna struktur ligger som ett inverterat filter på originalverket: allt som inte tidigare klingade klingar nu, allt som tidigare klingade har tystnat.
Inverted Night/Bach Engine är ett 42 minuter långt ljud- och videoverk. Ljudet baseras på J.S. Bachs Goldbergvariationer.
Goldbergvariationerna består av en aria samt 30 variationer på denna aria. Jesper Norda låter dem spelas samtidigt, som om tonerna vore utlagda i ett rutmönster, eller kanske som kugghjul som hakar i varandra. Norda låter samtidigt lyssnaren pendla mellan två olika skikt: ett yttre skikt där pianoklangen är igenkännbar, samt ett inre skikt: den klang som samtidigt alstras i instrumentets kropp.
Videon består av bilder på natthimlen i inverterad/negativ form. Dessa bilder fungerar som ett grafiskt partitur för stycket.
En båge spänns mellan ett oändligt universum och ett par envisa fingrar som frenetiskt hamrar mot en och samma punkt.
Ljudverket är ett konstverk utfört för Konst i Blekinge-podden.
Bråkdelar av det kan man höra i inledning, avslutning och mellanrum i poddsändningarna.