Amanda Hoffner

Konstverk av Amanda Hoffner

Amanda Hoffner - recept på kreativitet

Hur brukar du måla?
Snabbt, noggrant, fantasifullt eller allt på samma gång?

Konstnären och pedagogen Amanda Hoffner har skapat en barnkonstbok med fokus på kreativitet för barn i åldrarna 4-6 år. Hon lyfter behovet och lusten av att skapa och uttrycka sig konstnärligt. Kreativitet, fantasi och lek främjar barns utveckling på flera olika sätt som språkligt och motoriskt. Boken ”Sånt jag gör” är ett konstverk i sig och den ger konkreta och handfasta tips på hur du kan arbeta kreativt genom huvudrollsinnehavaren Rita som inspirerar läsarna till eget skapande.

Projektet med Amanda Hoffners barnkonstbok startade med en utlysning av Konst i Blekinge / Region Blekinge och riktade sig till konstnärer som är verksamma i eller har koppling till Blekinge. Utlysningen handlade om att göra ett förslag till en barnkonstbok utifrån sitt eget konstnärliga perspektiv. Resultatet av samarbetet blev boken ”Sånt jag gör”.

Jag har skapat en bok som utgår från barnets perspektiv där vi får följa en karaktär som utforskar sitt skapande. Jag vill att karaktären ska verka som barnets röst genom boken. Att bjuda in barnet som medskapare av boken och därmed minska gränsen mellan författaren och läsaren. Det ger barnet självförtroendet att skapa eget innehåll. Det är viktigt med låga trösklar för skapandet och att inga dyra material behövs. Det ska gå att skapa av sådant som finns hemma, säger Amanda Hoffner.

Skapa figurer och skålar. Prova att gör egen lera. I Amandas bok hittar du exempelvis recept på egen lera.

Du behöver:
3 dl vetemjöl
3 dl salt
Ca 1,5 dl kokhett vatten

Koka upp vatten och blanda med mjölet och saltet tills det blir en deg.
Forma till vad du vill!

Torka i ugnen på 100 grader i 3-6 timmar.